Galériával

2022.09.17. 11:20

Több beruházás megvalósulását is ünnepelték Jakabszálláson

Hármas ünnepet tartottak pénteken Jakabszálláson: emléktáblát avattak a 40 éves iskolánál, átadták a megújult közutakat, majd felavatták az óvodánál az új tornaszobát. Ahogyan találóan Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője megjegyezte: egyszerre ünnepelték a múltat, a jelent és a jövőt.

Sebestyén Hajnalka

Jelképesen átadták a települést átszelő 54-es főút és az 5302-es út burkolatfelújítási munkálatait

Fotó: Bús Csaba

Először az iskolánál gyűltek össze a vendégek. Az épületet, azaz új iskolát 1982-ben adták át, negyven évvel ezelőtt. Előtte öt tanyai iskolában folyt az oktatás Somfai György, Vörös János, Palánkai István, Nógrádi Sándor és Gaál M. Jenő tanítókkal. A településen élők nagy álma vált valóra 1982-ben, amikor elkészült az új iskola, mely nagyban volt köszönhető Szabó Mihály, akkori tanácselnöknek, későbbi polgármesternek. 

Közösségi összefogással sikerült 1979-82 között felépíteniük a héttantermes iskolát.

 A 40 éves jubileum alkalmából emléktáblát avatták az iskola bejárata mellett, mely egyben tisztelgés is Szabó Mihály munkássága előtt. Az egykori polgármester, díszpolgár, önkormányzati képviselő meghatódva hallgatta méltatását, nagy meglepetésként érte. Az emléktáblát Szabó György Róbert polgármesterrel közösen leplezték le. 

A hármas ünnepség második állomása a Sántha György Művelődési Ház előtti útszakasz volt, ahol jelképesen átadták a települést átszelő 54-es főút és az 5302-es út burkolatfelújítási munkálatait, melyek Magyarország Kormányának támogatásával valósulhattak meg. 

Az útátadón Szabó György Róbert polgármester múltidézéssel kezdte, felelevenítette azokat az évszázadokat, évtizedeket, amikor még csak földes, majd sóderes utak voltak a most felújított, fontos közutak. 

Mindkét út nagyon nagy forgalmat bonyolít le, egy hónap alatt 559.853 gépjármű haladt át rajtuk, egy szimpla hétköznap ez a szám meghaladja a tízezer autót. Ezt követően köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta az útfelújítások létrejöttét, és két elismerő oklevelet adott át a Bács-Kiskun Megyei Közútkezelő két munkatársának, Bakos Gábornak és Szabó Sándornak, akik évek óta együttműködnek velük a helyi utak kapcsán. 

Mosóczi László, Technológiai és Ipari Minisztérium miniszteri tanácsadója köszöntőjében kiemelte, hogy a kormány mennyire fontosnak tartja, hogy a gyorsforgalmi utak mellett a mellékutak is jó állapotban legyenek, a biztonságos közlekedés érdekében. Az elmúlt években 6000 kilométer hosszan állítottak helyre alsóbbrendű utakat, csak tavaly 1250 kilométeren. 

A Magyar Falu Programból 220 milliárdot fordítottak az utak felújítására, ebből Bács-Kiskun megyébe jutott a második legnagyobb összeg az országban. 

Jakabszállás is előkelő helyen szerepelt a listán, hiszen a települést észak-déli irányban átszelő 54-es főút 23 kilométer hosszan újult meg, míg a kelet-nyugati irányba haladó 5302-es út 26 kilométeres szakaszát újították meg, Izsák és Orgovány felől Kiskunfélegyháza irányába. Az utakat megáldotta Szécsényi Attila katolikus pap és Prózsa István református lelkész

Az ünnepség harmadik helyszíne a közeli Fészek Óvoda volt, mely a Magyar Falu Program segítségével tornateremmel bővült. Az avatási ceremónia elején a Jakabi Virtuózok mutattak be hangulatos néptánc produkciókat. 

Szabó György Róbert polgármester köszöntőjében kitért arra, hogy ezzel a fejlesztéssel is szeretné az önkormányzat a települést még vonzóbbá tenni a kisgyermekes családok részére, valamint a betelepülni kívánó kisgyermekes, vagy gyermeket vállaló fiatalok részére. A tornaterem közel 67 millió forintba került, ebből 25 millió forintot a Magyar Falu program keretében nyertek el még 2019-ben, míg 42 millió forintot a vállalkozások által befizetett egy évi iparűzési adóból fedezett Jakabszállás Község Önkormányzata. Éveken át takarékosan és tudatosan gazdálkodtak, hogy ezt a fejlesztést, ezt a régi álmot meg tudják valósítani.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke kiemelte, mennyire fontos a gyermekek fejlődése érdekében az óvodában eltöltött idő, az ott kapott lelki élmények. A most átadott tornaterem nagy segítség lesz az óvodapedagógusoknak, hiszen ma már kicsiknél is mindennapos a testnevelés. 

Leszák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője az elején leszögezte: a mai ünnepségek a múlt, a jelen és a jövő találkozása. A világ körülöttünk iszonyatosan formálódik, mely egyáltalán nem segíti az életünket. A fenyegetettség érzetét keltik, miközben az álmainkat próbáljuk megvalósítani. Ő maga azonban derűlátó volt mindig. Most nagy a baj, ezért kell nagy önfegyelem és türelem minden intézkedéssel kapcsolatban. Fontos a bizalom megtartása, eddig is sikerült mindig kitörni a bajból.

Az ünnepségeken részt vett még Lenkei Róbert kabinetfőnök és Karda Róbert, Jakabszállás erdélyi testvértelepülésének, Csíkszentdomokos polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában