Galériával

2022.09.30. 18:58

Tasson tartotta ülését a megyei önkormányzat

Kihelyezett ülését tartotta pénteken a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Tasson. A tanácskozás résztvevőit Németh Gábor polgármester köszöntötte, majd ismertette a település gazdasági és kulturális értékeit, nevezetességeit.

Gulyás Sándor

Az egyetem folyamatosan egy komplex térségi szerepkörre törekszik – hangsúlyozta dr. habil Fülöp Tamás

Fotó: Gulyás Sándor

A napirendi pontok megtárgyalása előtt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke bemutatta a közgyűlés tagjainak dr. Svircevic Nikola-t, a megyei önkormányzat új aljegyzőjét.

Rideg László elsőként a két testületi ülés közötti ügyekről számolt be. 

Az elnök kiemelte, hogy ez idáig 556 projekt valósult meg a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából, a beruházások összértéke 105 milliárd forint.

Döntöttek a képviselők a Veránka-sziget hasznosításával kapcsolatos megyei szerepvállalásról. A határozat értelmében a közgyűlés most nem tud részt vállalni az állami tulajdonú, a bajai önkormányzat vagyonkezelésében lévő üdülő hasznosításában. Tekintettel a terület értékére, az aktív turizmusban rejlő lehetőségekre, a vagyonkezelő kötelezettségeire, a hasznosítás sajátosságaira, a rendelkezésére álló eszközeikkel támogatni, segíteni kívánják a művészvilágnak, alkotótáboroknak is otthont adó üdülőterületet.

A közgyűlésen tájékoztatót hallgathattak meg a képviselők a Neumann János Egyetem munkájáról dr. habil Fülöp Tamás tolmácsolásában. Az egyetem rektora egyebek mellett elmondta azt is, hogy folytatódik a campus fejlesztése, új adminisztrációs épület, kollégium, az Izsáki út fölött pedig gyalogos híd épül. A Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács eddigi tevékenységéről és jövőbeli terveiről Grónay Andrea ügyvezető beszélt, aki kiemelte, hogy a tanácsban a jövőben várhatóan erősödni fog a Bács-Kiskun megyei jelenlét.

A megyénkben működő civil szervezetek helyzetéről, a Bács-Kiskun megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ elmúlt évi tevékenységéről Molnár Elvira szakmai vezető tájékoztatta a közgyűlés tagjait. Az ülés a hagyományoknak megfelelően faültetéssel zárult. A tölgyet Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Németh Gábor polgármester, Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Svircevic Nikola-t, a megyei önkormányzat új aljegyzője ültette el a Faluház kertjében. A közgyűlés tagjai végezetül megtekintették a tavaly átadott tassi zsilipet és vízi erőművet.

A beruházásnak köszönhetően a hajózsilip visszakapta eredeti funkcióját, a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág vízszabályozását a Sajó Elemérről elnevezett új műtárgy végezi. A víztömeg átvezetése különböző üzemmódokban is lehetségessé vált. Árvizek esetében, mikor a Nagy-Duna vízállása magasabb, mint a Duna-ágé, az új műtárgynak köszönhetően tudják visszatölteni a vizet az RSD-be. A turbinák alkalmasak arra is, hogy energiát termeljenek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában