Idősek napja

2022.09.13. 16:54

Száznyolcvan szépkorú ünnepelt Garán

Idősek napi ünnepséget tartottak a Garai Művelődési Házban a napokban. A rendezvényre 180 szépkorú fogadta el az önkormányzat meghívását.

Márton Anna

A Garai Művelődési Házban tartották meg az ünnepséget.

Fotó: Márton Anna

A rendezvényt idén korábban tartották, mint az idősek nemzetközi napja.

– Eddig minden évben a napján, október elsején tartottuk az idősek napját, kivéve amikor a Covid miatt ezt nem lehetett. Most azért hoztuk ennyivel előrébb a rendezvényt, mert nem tudjuk, hogy alakul a járványhelyzet, viszont kihagyni semmiképp sem szerettük volna. A képviselőkkel együtt úgy gondoljuk, fontos, hogy ez az egy nap legyen az időseké, hisz van miért köszönetet mondanunk és hálásnak lennünk – tudtuk meg Faa Béla polgármestertől.

A rendezvényen köszöntőt mondott Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta, hogy az ENSZ 1991-ben vezette be az idősek nemzetközi napját, az ünnepet, mely felhívja a figyelmünket arra, hogy az időseket tisztelni kell, ami ugyanakkor elfogadást, támogatást és megbecsülést jelent.

– Ez a nap, az idősek napja minden évben figyelmeztet bennünket arra is, hogy az előttünk járók megtették már, amit a család, szűkebb hazájuk és az ország várt tőlük. Lelkiismerettel, becsületes, szorgalmas munkával, rengeteg lemondással, átdolgozott napokkal és éjszakákkal. Megtették, és most a pihenés, a gondoskodás évei kell, hogy következzenek – mondta Zsigó Róbert honatya. Emlékeztetett arra, hogy az idősek megvívták az élet csatáit, majd a Prédikátor könyvéből idézett: „Mindennek rendelt ideje van, s helye van az ég alatt minden akaratnak.”

Az eseményen elhangzott, hogy a szülők, nagyszülők mosolya és gondoskodása rengeteg erőt ad a fiatalabbaknak. 

Az idősebbek kitartása, szeretete felbecsülhetetlen kincs. A honatya felhívta a figyelmet arra, hogy a mindennapok rohanása, a folytonos stressz mellett sajnos sokan érzik nehéznek, hogy időt szakítsanak szeretteikre, pedig fontos, hogy a lassan telő napokat bearanyozzuk egymás számára, hogy éreztessük a másikkal, hogy ott van a gondolatainkban, még mindig fontos nekünk.

– Munkánkat az elődök eredményeire építve végezzük. A mi életünk is akkor tekinthető értékesnek, ha az idő előrehaladtával saját utódainknak értékesebb világot, példát tudunk átadni. Mindennapi munkánkhoz az elődök nyújtotta mintából meríthetünk hitet, erőt, bátorságot. Szebbé és reménytelibbé teszik életünket. Sokat segítenek nekünk tapasztalataik átadásával, véleményük, bölcsességük megosztásával. A korábbi, 2010 előtti vélekedéssel ellentétben mi úgy gondoljuk: az idős emberekben igenis értéket, az ország számára fontos erőforrást fedezhetünk fel, amely nagyban hozzájárulhat mindannyiunk boldogulásához – fogalmazott Zsigó Róbert.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány és a falu is elkötelezett az idősek mellett, hiszen jól tudják: ha adnak valamit, akkor voltaképpen csak visszaadnak abból, amit kaptak tőlük. Végül azt kívánta, hogy az idősek napján megnyilvánuló szeretet és a figyelem ne csupán ezen a napon adassék meg, napjaikat aranyozza be a szeretet.

A rendezvényen fellépett Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea, majd egy közös ebéd várta a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában