Honvédelem

2022.09.01. 19:00

Svájci hadikiállításon jártak a Bács-Kiskun megyei katonai hagyományőrzők

A honvédelmi fejlesztéseket kiemelt feladatként kezeli a magyar kormány. Ezzel párhuzamosan egyre többen érdeklődnek a hazai katonai hagyományőrzők tevékenysége iránt. A Kecelen élő Polgár Zoltán és fia, Polgár Attila évtizedek óta gyűjtőként és kiállítóként ápolja a hazai katonai tradíciókat. Két izsáki barátjukkal egy neves svájci hadikiállításon vettek részt, bemutatva az egykori uniformisokat, használati tárgyakat.

Barta Zsolt

Polgár Zoltán a kertjében lévő ZIS3-as típusú 1945 januárjában gyártott ágyúval

Fotó: Barta Zsolt

„Mást tanultam a történelemórákon, és mást meséltek a nagyszülők a háborúról. Ekkor döntöttem el, hogy magam tanulmányozom a honvédségünk történelmét és a mindennapjait bemutató tárgyi kultúráját” – mondta Polgár Zoltán, amikor meglátogattuk keceli otthonában. Két német juhász őrzi a családi házat, amely tele van az elmúlt század honvédségi eszközeivel, hatástalanított fegyverekkel, egyenruhákkal, a nyakkendőtől a zokniig bezárólag. 

Olyan sisakokat is mutatott a gyűjtő, amelyek már nem tudták megvédeni azok hordozóit. Látszanak a golyó ütötte nyomok. 

A fegyverek között ott van a legendás magyar géppisztoly, amelyet Király Pál tervezett a királyi honvédség számára. Az udvaron pedig egy klasszikus ZIS3-as típusú, 76,2 milliméter csőátmérőjű 1945 januárjában gyártott páncéltörő ágyú, amely a rendszerváltás előtt idehaza is rendszeresítve volt a hadseregben.

A gyűjtés, a rendszerezés, a kiállítás egyfajta szerelem, amely egy letűnt korszak felidézését jelenti Polgárék számára. Ezt a megszállottságot, érzelmi kapcsolatot örökölte a fia, Attila, aki a Magyar Honvédség hivatásos katonája. Apa és fia még a nyár során látogattak Észak-Svájcba, ahol Anlagenben egy Panzerweekend nevű rendezvényen mint kiállítók szerepeltek.

Több országból érkeztek résztvevők az úgynevezett páncélos hétvégére. A svájci szervezők egyike egy magyar származású személy volt, akivel kapcsolatba került a keceli Polgár család és az izsáki Fazekas Krisztián és fia. Őket hívták meg az egykori „vasfüggöny” mögötti világból. Kecelről és Izsákról hagyományőrző gyalogos, tüzér, levente és csendőr egyenruhákat vittek magukkal és mutattak be a rendezvényen. Egy néphadsereg korabeli sátrat is kivittek a bemutatóra, amelyet berendeztek, és abban éltek, bemutatva a XX. századi katonai felszereléseket, azok használatát.

Forrás: Polgár Attila

Polgár Attila elmondta, hogy a Panzerweekend során a rendezők a 101 éve felállított svájci páncélos egységek előtt tisztelegtek, de nemcsak az alpesi ország védelmét szolgáló járműveket mutatták be, hanem például olyan tankokat is, amelyek részt vettek a második világháborúban is. Ezek között volt az úgynevezett német Királytigris is. A svájciakon kívül angolok, franciák, németek és egyéb vendégek is képviselték magukat járművekkel, amelyek akadálypályákon is bemutatták a tudásukat. 

A múzeumban az egyik hangár csak a helyi gyűjtők járműveivel, a múzeum többi része pedig ágyúkkal, kézifegyverekkel volt tele. A svájci hadsereg is tartott bemutatókat. 

Polgár Zoltán, Polgár Attila és Fazekas Krisztián és a fia korabeli katonai egyenruhákban. 
Forrás: Polgár Attila

A katonák egy bunkermúzeumba is elszállították az érdeklődőket. Az erőd egy nagy védelmi rendszer része volt, amelyet a II. világháború előtt a németek ellen építettek. A kiállítás végeztével a rendezők újra meghívták a magyar delegációt.

Polgár Attila azt gondolja, hogy egyesületi formát hoznak létre, amely jövőre megkönnyítené a kiállításokon történő részvételt. Jövőre nem kizárt, hogy fegyvereket is kivisznek. A szállításhoz különleges engedély beszerzésére lesz szükség. Szíve szerint bemutatnák a második világháborúból azt a magyar gyártású golyószórót, amelynek éppen a svájci gyártási engedélyét vásárolta meg a magyar kormány és a Magyar Királyi Honvédség fegyvere volt. Magukkal vinnék a Király Pál által tervezett magyar géppisztolyt is, amely legalább olyan jó minőségű volt, mint a korabeli amerikai vagy német fegyverek. Az idei tervekkel kapcsolatban Polgár Zoltán elmondta, hogy készülnek az október 23-i ünnep fővárosi rendezvényére, Budapestről ugyanis felkérést kaptak az eseményre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában