Energiaárak

2022.09.22. 07:00

Spórolnak a fűtéssel Páhiban és Tabdin is

Minden település próbál spórolni ahogy csak tud az emelkedő energiaárak miatt.

Barta Zsolt

Fotó: shutterstock.com/Illusztráció

Huszonöt millióval több lesz az energia számlája Páhi önkormányzatának, ha a tavalyi fogyasztás nem csökkenne. Petz János a település polgármestere elmondta, hogyan is spórolnak, hogy csökkentsék a kiadásokat.  

Az óvoda és a bölcsődével nincs mit tenni, itt a gyerekeknek nem mondhatják meg, hogy nagykabátban üljék végig a telet. Az óvodát fűtés korszerűsítették így ott spórolni a fogyasztással már nem lehet. De a művelődési házat és a faluházat nem fogják télen fűteni. Pontosabban csak temperáló fűtést fognak alkalmazni, hogy elfagyás ne történjen. Azaz október közepétől, ha csak korábban be nem köszönt a hideg, hűvös lesz, április elejéig így nem lesz érdemes ott civil rendezvényeket szervezni. A polgármesteri hivatalban is változások lesznek. Igyekeznek lezárni olyan helyiségeket, ahonnét a dolgozókat egy szobába lehet költöztetni. 

A polgármester azt mondta, hogy ő is átköltözik a jegyző irodájába, vagy fordítva, mivel így egy helyiségben szintén tudnak energiát spórolni. 

Tabdiban tavaly olyan szerződést kötöttek, amely még egy ideig a korábbi jóval olcsóbb energiát a biztosítja. 

Fábián Sándor Tabdi polgármestere a baon.hu-nak elmondta, hogy elemzik a helyzetet, és ahová csak lehet a jövőben napelem rendszereket telepítenek. Addig is az óvodában, a bölcsődében az orvosi rendelőben klímaberendezéssel kívánják megoldani a fűtést. A nagy kérdés a faluház a könyvtárral. Itt nem kizárt annak a lehetősége, hogy a könyvtárt fogják majd klímaberendezéssel fűteni, viszont az, aki a faluházat kívánja használni, például családi rendezvényre, annak az igénylőnek kiszámlázzák az energiaszámlát. Ahogy csak lehet a bölcsődére, az orvosi rendelőre, a szociális alapellátóra a 2 szolgálati lakásra elhelyezik a napelemeket. Az önkormányzati hivatalban marad a gázfűtés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában