Frissítve

2022.09.12. 13:55

Román, szerb és orosz kapcsolatokat erősített meg Kalocsa

A hétvégi XXXI. Csíplek Kalocsa! Paprika- és Gasztrofesztiválon román, szerb és orosz kapcsolatokat erősített meg Kalocsa Város Önkormányzata. Székelykeresztúr és Kúla mellett a közeli atomerőművel szintén rendelkező Polyarnye Zori delegációja is meglátogatta a tömegeket vonzó rendezvényt.

Gábor János

Damjan Miljanić, Kúla polgármestere (balra) és dr. Filvig Géza kalocsai polgármester, a testvértelepülési együttműködést megerősítő szerződés aláírásán.

Fotó: Gábor János

Frissítés (2022.09.16., 11.50.):

Helyreigazítás

A Baon.hu hírportálon 2022. szeptember 12-én Román, szerb és orosz kapcsolatokat erősített meg Kalocsa címmel megjelent cikkünk valótlan tényt tartalmazott. Tévesen közöltük, hogy „...Az orosz kapcsolatfelvétel ezekhez képest új, de így is 2019-ben, tehát három évvel az ország Ukrajna ellen indított háborúját megelőzően jött létre; szerződést ugyanakkor a világjárvány miatt nem tudtak kötni – eddig...”

Ezzel szemben a valóság az, hogy „az orosz kapcsolatfelvétel és szerződéskötés már 2019-ben, tehát három évvel az ország Ukrajna ellen indított háborúját megelőzően levélváltás útján, hivatalos dokumentumban, formálisan is megtörtént. 2019. október 7-én dr. Bálint József Miklós, Kalocsa akkori polgármestere írta alá az orosz testvérvárosi kapcsolatot. 2022. szeptember 9-én csupán a meglévő, hivatalosan már megkötött szerződés jelképes megerősítésére került sor, ami az eredeti szerződés tartalmát semmilyen formában sem érinti. Épp oly módon, ahogy Kalocsa város többi testvérvárosával is megerősítésre kerültek a korábban köttetett megállapodások ezen a napon.”

Korábban írtuk:

Az oroszországi kapcsolatot szintén hitelesítő ünnepélyen, a városháza dísztermében a korábbi évtizedek polgármestereit, így Török Gusztáv Andort, Török Ferencet és dr. Bálint Józsefet is vendégül látták – dr. Filvig Géza jelenlegi városvezető szerint azért, mert a hétvégén megerősítendő szerződések legelső változatait még ők szignózták, például 2000-ben Székelykeresztúrral és 2010-ben Kúlával. Az orosz kapcsolatfelvétel ezekhez képest új, de így is 2019-ben, tehát három évvel az ország Ukrajna ellen indított háborúját megelőzően jött létre; szerződést ugyanakkor a világjárvány miatt nem tudtak kötni – eddig.

A pénteki protokoll esemény köszöntőjében Filvig Géza felidézte: a legrégebbi testvérvárosi megállapodás Kirchheim unter Teck-hez kapcsolódik, hiszen velük 1990-ben írtak alá szerződést, míg a legfrissebbek egyike Altino-val köttetett. A német történelmi város és az olasz paprikatermesztő község szintén kapott meghívást a fesztiválra, de előbbi hivatalos feladatellátásra, míg utóbbi családi okokra hivatkozva lemondta a megjelenést.

Sebestyén Zsolt, Székelykeresztúr alpolgármestere Koncz Hunor János polgármester megbízásából írta alá az együttműködési megállapodás húszéves évfordulójára szánt megerősítő okiratot. A politikus hangsúlyozta: szülővárosa és Kalocsa viszonyát a gazdasági nehézségek, a járvány és a háború szele sem tudta megingatni. Úgy véli, ez annak köszönhető, hogy a magyar a tettek embere, és az elődök sokat tettek az összetartozás érzésének fenntartásáért. Ez messze nem csak politikai szinten zajlott – emelte ki, hanem civil, kulturális és sportesemények, valamint gyermektáborok és diákcsereprogramok bevonásával is. – Összeköt minket a genetikánk, a nyelvünk és a közös örökségünk – fogalmazott a székely város vezetője.

A Polyarnye Zori részéről megjelent Maxim Pukhov polgármester kiemelte: 

mindaz, ami a világpolitikában jelenleg történik, független a kis önkormányzatok közös munkájától, így örömmel veszi, hogy Kalocsával sikerült utat találni egymáshoz. A két települést a mellettük zajló atomenergia-termelés teszi hasonlóvá, hiszen náluk ugyanolyan reaktorok üzemelnek, mint a Paks I. erőműben, ezért személyes kapcsolatok szintjén is van összefonódás, lévén náluk ugyancsak megfordulnak, vagy megfordultak olyan szakemberek, akik a magyar létesítmény építésében, üzemeltetésében vettek részt. A rendezvényen tolmácsolta városa meghívását is, első körben a kalocsai tisztségviselők felé.

Kalocsa és Kúla képviselete másnap, az érsekkerti Platán Rendezvényközpontban találkozott hasonló ceremónián. Damjan Miljanić kúlai polgármester itt közölte, hogy a két település viszonya mindig is jó volt, de most már a Szerbia és Magyarország közötti kapcsolatok is „történelmi csúcson vannak”. Valka Károly, a szerbiai település alpolgármestere hozzátette: az országhatárokon átívelő együttműködés nem csak kulturális téren gyümölcsöző, hiszen nemrég egy építőelemeket gyártó magyar cég költözött a községük mellé. A Kúla gazdasági életét és ipari bevételeit növelő üzem ugyan nem kalocsai, hanem Szeged környéki vállalkozás, a politikus szerint egyértelműen az anyaországi kapcsolatoknak köszönhetik, hogy hozzájuk költöztették a gyártás egy részét.

– A Hungarikumok városának, Kalocsának a kulturális szerepe nagy, és mi, kúlai magyarok tanulhatunk belőle – szögezte le Valka Károly, hangsúlyozva, hogy a mostani megerősítő szerződés a két település együttműködésének elmélyülését fogja szolgálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában