Galériával

2022.09.10. 06:50

Nagyközségi díjakat adtak át a Ballószögi Szüreti Napok megnyitóján

E hét végén zajlik a 18. Ballószögi Szüreti Napok. A pénteki megnyitón adták át a nagyközségi díjakat, szombat pedig bővelkedik zenés-szórakoztató programokban, és helyszínként szolgál a kecskeméti Mathiász János Borrend látványos avatási ceremóniájának.

Sebestyén Hajnalka

A nagyközségi díjakat adták át.

Fotó: Bús Csaba

Péntek délután a kisgyermekes felvonulással vette kezdetét nagy múltú Ballószögi Szüreti Napok a nagyközség központjában. A színpadon elsőként a Csillagszem ovisok adtak műsort, majd az erdélyi testvértelepülésről érkezett Mikóújfalusi ‘95 Nagykürt Fúvószenekar játszotta el a magyar, majd a székely Himnuszt.

Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere ünnepi beszédében biztatni próbálta a gazdákat.

– Az idei év feladta a leckét sok szempontból. Nekünk, a Homokhátságon gazdálkodóknak még nehezebb víz nélkül, mint az ország más pontjain élőknek. Hiszek abban, amit őseink már bizonyítottak, hogy mindig lesz szóló szőlő, csengő barack, és még a futóhomok is megművelhető, életet lehet lehelni bele. Ezért arra biztatok mindenkit, hogy ne csüggedjünk, higgyünk abban, hogy jobb lesz! – hangsúlyozta, majd részletesen szólt a településen közelmúltban történt és jelenleg is folyó beruházásokról.

A Magyar Falu Program támogatásával két helyen járda épült. Önerőből felújították a Faluház konyháját, mely rendkívül jó döntés volt, hiszen míg most épül az iskola új ebédlője, addig a Faluházban tudják ebédeltetni a gyerekeket. Sajnos csúszik a már felépült bölcsőde konyhai eszközeinek beszerzése, jelenleg a közbeszerzésnél tartanak a nagy konyhai eszközök kapcsán. Nem utolsó sorban a napokban elkészült önerőből az orvosi rendelő előtti parkoló letérkövezése.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás, a térség országgyűlési képviselője is megosztotta ünnepi gondolatait.

– Az elmúlt időszakban a fejlődések évtizedeit élhettük meg. A kedvező csillagállások azonban változtak, ehhez kell most igazodnunk. Az elmúlt két évben, ami eddig biztosnak tűnt az életünkben, egyszerre bizonytalanná váltak. Kezdődött a járvánnyal, majd jött a háború a szomszédban. Ebben a nehéz időszakban felértékelődnek a közösségek, akik számára az összetartozás adhat segítséget. A Ballószögi Szüreti Napok is egy ilyen érték, egy komoly hagyomány, mely jól mutatja a helyiek összetartását.

Ezt követőn adták át az idei nagyközségi díjakat.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke vehette át Ballószög Nagyközségért kitüntetést Somogyi Lajos polgármestertől. Méltatásában kiemelték, hogy munkája során szívügyének tekinti a helyi értékek védelmét, a megye gasztronómiai és turisztikai értékeinek népszerűsítését, a gazdasági fejlesztéseket, nem utolsó sorban az általa működtetett területfejlesztési iroda sok kis településnek nyújt szakmai segítséget a sikeres pályázatokhoz.

Hosszú Dávidné köztisztviselő, a polgármesteri hivatal pénzügyi vezetője, anyakönyvezetője az intézményben eltöltött 31 év után idén májusában ment nyugdíjba. Az évek alatt több községi elismerésben is részesült, most pedig példaértékű munkájáért a Ballószög Nagyközség Szolgálatáért kitüntetést adományozták számára. Méltatásában kiemelték, hogy jó gazda módjára vitte a település gazdálkodását, mindig a legjobb szaktudásával segítette a fejlesztéseket, hozzájárulva ahhoz, hogy a kis község dinamikusan fejlődő nagyközséggé válhasson.

A már sok éve nyugdíjas, egykoron a polgármesteri hivatal dolgozójának, Tóth Péli Pálnénak példaértékű munkájáért a Ballószög Nagyközség Szolgálatáért kitüntetést adományozták. Ezzel fejezte ki köszönetet a képviselő-testület, hogy hosszú évek óta, önzetlenül és szeretettel ápolja a település közterületein lévő virágokat, növényeket, esőben, hőségben, hétköznap és hétvégén egyaránt.

Gudmonné Csikai Julianna a közösségi életben a lovas klubbal, illetve virágboltosként a rendezvények feldíszítéséért nyújtott példaértékű munkájáért a Ballószög Nagyközségért kitüntetést vehette át.

A Ballószögi Szüreti Napok szombaton folytatódik. 10-kor kezdődik a malacfogó verseny, melyet sok-sok gyerekprogram követ, köztük bűvészelőadással. A délután nagy látványosságának ígérkezik 13 órától a szüreti felvonulás, majd 16 órától a kecskeméti Mathiász János Borrend országos avatási ceremóniája.

A délután fellép még 16.50-kor a Hagyományőrző Népdalkör, a Ballószögi Kincsecskék, 19 órakor Kuna Vali és zenekara, valamint 20.45-kor az Irigy Hónaljmirigy. Vasárnap a hálaadó szentmise 10 órakor lesz a katolikus templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában