Galériával

2022.09.09. 17:05

Muraközy Jánosra emlékeztek Kecskeméten

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak pénteken Muraközy János sírjánál, a Köztemetőben. A ceremónián halálának 130. évfordulójára emlékeztek meg. A család mellett a város vezetése, a református egyház és a Ráday Múzeum képviselői rótták le tiszteletüket.

Sebestyén Hajnalka

A Köztemetőben lévő sírjánál emlékeztek meg Muraközy Jánosról.

Fotó: Bús Csaba

Muraközy János ügyvéd, politikus, festőművész 1824. február 8-án született Kecskeméten, és 1892. szeptember 2-án Kecskeméten halt meg. Képzőművészeti hagyatékának egy része, számos festmény ma is látható a Ráday Múzeumban. 

A megemlékezésen Fogarasi Zsuzsa, a Ráday Múzeum igazgatója beszéde elején kiemelte, hogy a sírkövön nem olvasható, hogy festőművész, csak katona és gazdasági tanácsnok. Ugyanakkor Muraközy János egy személyben volt ígéretes festő, kiváló katona, hős és becsületes, hasznos, kreatív hivatalnok. Nem utolsó sorban a régi református hagyományok képviselője. Bármit csinált, minden téren alázat, szorgalom és kitartás jellemezte. Ahogyan Lotz Károly elismert festőművész, kortársa, barátja mondta halálakor: „Te, ki közülünk a legkülönb valál!”

Életútját Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester idézte fel, kiemelve kecskeméti erős kötődését, művészi munkásságát és Jókaihoz kötődő barátságát. 

A megemlékezésen részt vett Czakó Tivadar, Tardona település polgármestere, és az ottani Jókai Mór Emlékszoba és Tájház vezetője, Pál Csilla is, aki előadást tartott a nap folyamán a múzeumban. Muraközy János egykoron, 1849-ben Tardonán bujdosott, innen a kötődés. 

Az ünnepség hangulatát emelte Szabó Sándor tárogatóművész játéka, és a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző csoportja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában