Beruházás

2022.09.16. 11:25

Munkahelyi bölcsődét alakítottak ki a félegyházi Kossuth szakképző iskolában

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium családbarát jellegét erősíti az intézmény kollégiumában kialakított új munkahelyi bölcsőde. A minibölcsőde műszaki átadását csütörtökön tartották, a létesítmény októberben nyitja meg kapuit a kisgyermekek előtt – tájékoztatta hírportálunkat Szabó Péterné tagintézményvezető.

Vajda Piroska

A műszaki átadáson minden rendben zajlott.

Fotó: Vajda Piroska

 Elmondta, a beruházásra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán nyertek 24 millió forint támogatást még 2021-ben. Ebből valósították meg a kollégiumon belül az átalakítást, de ebből a pénzből finanszírozták a bútorok, játékok és egyéb felszerelések beszerzését is. 

A bölcsőde nyolc gyermek befogadására alkalmas. Elsősorban az iskola, annak tagintézményei, illetve a gyakorlati képzést biztosító partnerek dolgozóinak gyermekeit várják az új létesítménybe. Az előzetes felmérések alapján teltházzal indulhat a bölcsőde, ám amennyiben marad hely, akkor felvesznek olyan gyermekeket is, akiket nem tudnak fogadni az önkormányzati bölcsődék 

– sorolta a lehetőségeket az igazgató. 

Megtudtuk, a munkahelyi bölcsőde új lehetőség a kisgyermekes munkavállalók megnyeréséhez és megtartásához, mert segíti a szülőket feladataik hatékonyabb elvégzésében, hozzájárul ahhoz, hogy a gyermeket nevelő munkavállalók tartósan elkötelezett tagjai legyenek a munkahelyi közösségnek. Ugyanakkor dolgozik olyan nyugdíjas pedagógus is az iskolában, aki az unokáját íratta be a bölcsődébe – mondta el Szabó Péterné. Azt is hozzátette, olyan diák is érdeklődik a bölcsőde iránt, aki terhessége okán szakította meg az intézményben tanulmányait, és mivel gyermeke már bölcsődés korú, folytatná az iskolát. Amíg az anyuka tanul, addig a bölcsődében vigyáznak a kicsire a szakképzett gondozók. Az új bölcsőde két embernek biztosít munkát, mindazonáltal jó lehetőség arra is, hogy az intézményben tanuló kisgyermek-gondozók szakmai gyakorlatot szerezzenek ott.  

A munkahelyi bölcsőde 2 éves kortól 3 éves korig fogadja a gyermekeket, ettől bizonyos esetekben azonban el lehet térni. A szolgáltatás hatósági engedélyhez kötött és rendszeres ellenőrzés alatt áll, jogszabályban rögzített feltételek teljesítése esetén, költségvetési támogatást (normatíva) vehet igénybe a fenntartó. Szigorú, részletesen kidolgozott módszertani szempontok alapján működhet, de a kereteken belül lehetőség van a munkavállalók, munkahelyek igényeire reagáló, sokszínű bölcsődei szolgáltatás kialakítására – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában