Galériával

2022.09.15. 13:55

Megújult a temető Bácsbokodon

A Magyar Falu Program keretében, közel 22 millió forintból újították fel a helyi temetőt Bácsbokodon, a belső utak pedig új aszfaltburkolatot kaptak. A meglévő, korszerűtlen kegyeleti hűtőt új, hatékony, korszerű berendezésre cserélték és kommunális eszközök beszerzésére is költöttek.

Márton Anna

Kis Zoltán plébános, Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője és Kovács László polgármester vágta át a szalagot

Fotó: Márton Anna

A bácsbokodi temető előtt gyűltek össze a lakosok, ahol az új kovácsoltvas kerítés előtt tartottak ünnepélyes sajtótájékoztatót a fejlesztések kapcsán csütörtökön. Az eseményen részt vett és köszöntőt mondott Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője. Az egybegyűlteket Kovács László polgármester is köszöntötte.

– Amikor az átadásokon azt szoktam mondani, hogy a kormány legfontosabb célja a kistelepülések fejlesztése volt az elmúlt esztendőben, akkor nemcsak arra gondolok, hogy olyan fejlesztéseket vittünk véghez Bácsbokodon is, ami segítette azt, hogy megfelelő színvonalon tudják igénybe venni az itt élők az egészségügyi, szociális és egyéb szolgáltatásokat, hanem például azt is, hogy az önkormányzatokat próbáljuk segíteni abban, hogy rendben tudják tartani a településeket. Most éppen ilyen átadáson vagyunk 

– mondta Zsigó Róbert. Hozzátette, hogy egy településen, főleg a kistelepüléseken fontos az, hogy a temetők rendben legyenek, hogy azok, akik a szeretteiket meglátogatják, megfelelő körülmények között tehessék meg.

– Nagyjából 22 millió forintból sikerült a bácsbokodi temetőben az utakat helyrehozni, pihenőt létesíteni, a kerítést, illetve a kaput rendbe hozni – fogalmazott Zsigó Róbert. Megemlítette, hogy egy másik átadást is terveztek erre a napra az önkormányzat udvarán. Korábban is szerzett már be az önkormányzat olyan gépeket a Magyar Falu Programból, amelyek a közterületek rendbe tételét segítik, most pedig egy traktort és egy ágaprító, lombszívó gépet vásárolhattak a pályázati támogatásból. Ez szintén a település rendbe tételét biztosítja.

– Nem vagyunk könnyű helyzetben, az energiaárak és a szankciós politika miatt elég nehéz, de azt gondolom, hogy továbbra is tudjuk tartani azt, hogy fejlesszük a településeket, és azt gondolom, hogy köszönet illet mindenkit Bácsbokodon, akiknek a munkája benne van abban, hogy sikerült fejleszteni a települést. Összefogásra a jövőben is szükség lesz és továbbra is számíthatnak rám – zárta gondolatait a honatya.

Kovács László polgármester hangsúlyozta, hogy a Magyar Falu Program adta lehetőség a kistelepülések részére nagy segítség olyan beruházások megvalósítására, amikre korábban nem volt lehetőség, nem volt példa. Ez a két kiírás olyan lehetőség a kistelepülések számára, amire korábban nem nagyon, vagy csak szűk keresztmetszettel volt lehetőség. A Vidékfejlesztési programban volt korábban egy-két kiírás, amivel a temetőt lehetett fejleszteni, de más nem volt.

– Figyelnünk kell arra is egy településen, hogy azokat a tárgyi értékeket és emlékhelyeket is fejlesszük, amelyek szervesen kapcsolódnak a települések mindennapjaihoz. Talán a temető egy olyan emlékhely, amely nemcsak azok számára fontos, akik itt laknak, hanem azok számára is, akiknek a hozzátartozójuk itt nyugszik. Ez egy olyan pont, amely a települési értéken túl olyan visszajelzéssel bír, amely egy települési képet mutat az ide látogatók számára. Ha egy temető nem rendezett, akkor nem mondhatjuk azt, hogy annak a településnek igazán van gazdája – mondta Kovács László polgármester, aki a helyi egyházközséggel való együttműködést is kiemelte, mivel a temető egy része egyházi, másik része önkormányzati tulajdonban van. Volt olyan része, amit az egyházzal közös pályázat során tudtak felújítani. Így tudtak egy komplett fejlesztést kialakítani.

Az utakat maradéktalanul felújították, a kerítéseket befejezték. Új elemek kerültek ki. A ravatalozó épületben egy új kegyeleti hűtő került beszerzésre. Az idősek részére pihenőpadokat helyeztek ki a kálvária út mellett. 

Az egyházközségen felül Kis Zoltán plébánosnak személyesen is megköszönte Kovács László polgármester a segítségét, az együttműködését.

Kis Zoltán plébános áldotta meg az új beruházást, majd következett a szalagátvágás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában