Kígyósi Csárda

2022.09.22. 17:20

Magyar rekordot állíthat be a fülöpszállási szakácsok hatalmas hidegtálja

Hatalmas méretű hidegtálat készítenek szombaton (szeptember 24-én) a Kígyósi Csárda szakácsai a fülöpszállási szüreti forgatag keretében, akik ételükkel magyar Guinnes-rekordot kívánnak dönteni.

Gulyás Sándor

A képen (balról-jobbra): Varga Viktória, Kis Dávid, Gyenes László, Pottondi Nándor, Pető Mátyás, Janosics Bence, Balog Martin, Balogh Tamás, Vékony Aranka, Janosics Dominik, Gubacsi Gyula Fülöpszállás polgármestere, Körmendi Lajos, Varga Károly, Karsai Ádám, Buda Enikő, Mátyás Aranka.

Fotó: Beküldött fotó

Az ország eddigi legnagyobb hidegtála 233 kilogramm főtt, szeletelt, füstölt csülköt és zöldségeket tartalmazott, amit 2017-ben a dunaújvárosi Dunai Vasmű üzemeltetője készített. A tíz négyzetméter alapterületű zöldségekkel körített hidegkonyhai bőségtálat 530 kilogramm nyers csülökből állították elő, préselték le és szeletelték fel. A Kígyósi Csárda szakácsai ezt a rekordot kívánják megdönteni.

– Szakácskollégáimmal és a fülöpszállási önkormányzattal karöltve határoztuk el, hogy túlszárnyaljuk a dunaújvárosi rekordot. A tizenhat négyzetméteres alapterületű hidegtálunkra csülök galantin, rétegezett sajttorta, gombával és sajttal töltött sertéskaraj, aszalt szilvával és sonkával töltött pulykamell, mintegy ötven kilogramm felvágott, tíz kilogramm előre lekockázott füstölt sajt, uborka, paprika, lila hagyma kerül. A díszítőelemeket, megközelítőleg 150 kilogramm zöldséget, Varga Károly Olimpiai és Világbajnok mesterszakács fogja megfaragni. 

Hidegtálunk összsúlya az előzetes becslések szerint 3-400 kilogramm körüli lesz. 

Hatalmas méretű hidegtálból több mint hatszázan tudnak jóllakni – sorolta a részleteket Balog Martin ötletgazda, a Kígyósi Csárda konyhafőnöke.

A Varga Károly, Balog Martin, Körmendi Lajos, Pottondi Nándor, Pető Mátyás, Balogh Tamás, Varga Viktória, Vékony Aranka, Mátyás Aranka, Buda Enikő, Gyenes László, Janosics Bence, Karsai Ádám, Kis Dávid, Janosics Dominik alkotta csapat, szerdán kezdi az előkészítő munkát, a tálalás szombaton 11 órakor lesz. A rekordkísérletet Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora felügyeli.

– A rekordkísérlet legfontosabb célkitűzése azontúl, hogy számot adjunk szakmai tudásunkról, jótékonysági célt is szolgál. Az ételért nem kérünk pénzt, de becsületkasszát állítunk fel. A befolyó összeggel a Guillain–Barré-szindrómás Szűcs Péternek kívánunk segíteni. A soltszentimrei férfi négy éve, betegsége miatt nyaktól lefelé lebénult. Hatalmas akaraterejének köszönhetően mára eljutott addig, hogy négy órában dolgozik. Jelenleg egy, a munkába járáshoz szükséges aktív kerekesszékre gyűjt. Az eszköz emellett nagyban hozzájárul Szűcs Péter mozgásának továbbfejlődéséhez, segítséget jelent betegségéből való kilábalásához –tette hozzá Balog Martin.

A hidegtál előállítása a támogatók segítsége nélkül nem valósulhatna meg. A szakácsok kezdeményezését a fülöpszállási önkormányzat mellett solti, apostagi, izsáki, ágasegyházi, kunszállási, balatonlellei, kecskeméti, siófoki vállalkozások támogatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában