Galériával

2022.09.11. 06:55

Látványos szüreti felvonulást és zenés programokat rendeztek Ágasegyházán

Szombaton rendezték meg a 28. falunapot Ágasegyházán. A gyerekek műsora mellett látványos szüreti felvonulás és zenés programok színesítették a nagy hagyományú községi ünnepet.

Sebestyén Hajnalka

Lovasok és táncosok lepték el Ágasegyháza utcáit.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Füredi János, Ágasegyháza polgármestere köszöntötte a falunapra érkezőket, majd beszámolt az elmúlt időszak önkormányzati fejlesztéseiről.

– Sajnos a koronavírus miatt az elmúlt két évben nem tudtuk megtartani a falunapot, és egyéb rendezvényeinket, de tettük a dolgunkat, és több beruházást is sikerült megvalósítanunk Ágasegyházán – mondta beszéde elején, majd részletesen kitért a fejlesztésekre.

– 2020-ban 144 millió forintból valósult meg az Egészségház felépítése, melyből 80 milliót pályázat útján nyertünk el, a fennmaradó 64 milliót az önerőnk képezte. A Sándortelepi kivezető útszakaszt megépítettük egy kilométer hosszan, kőszórással, melyhez 15 millió forint támogatást nyertünk el. Kísérleti jelleggel épült útszakasz sajnos nagy karbantartást igényel, mely költséges, így a lehetőségekhez képest a jövőben tervezzük az út leaszfaltozását, melyhez már adott a jó útalap. 

2021-ben épülhetett meg a Sárfehér utca, 26 millió forint pályázati összegből, melyhez nem kellett önerőt hozzátenni. 

Megtörtént az óvoda épületének teljes szerkezeti és tetőfelújítása, valamint a járdák építése, csatornarendszer, villámhárító kiépítése. A költségekre 17 milliót nyertünk pályázaton, és 9 millió önerőt kellett hozzátennünk. Idén befejeződött a minibölcsőde kialakítása a Gondozási Központ épületében, melynek az összköltsége 55 millió forint volt. A beruházás magában foglalta a tető felújítását fő és melléképületen, a vízrendszer és burkolatok felújítását, a melegítőkonyha kialakítását, játszótér építését és a szükséges eszközök beszerzését. A minibölcsőde jól működik, az apróságok jól érzik magukat. Szintén ebben az évben elkészült a temető részleges kerítése és kapurendszere a Magyar Falu Program által jóváhagyott ötmilliós összegből – sorolta a polgármester, majd áttért a jelenleg is folyó beruházásra.

– Még tart a polgármesteri hivatal felújítása, melyre 26 milliót nyertünk pályázaton, de nagy valószínűséggel ez az összeg kevésnek bizonyul. A felújítás keretében zajlik a tető építése, a mozgáskorlátozott helyiség kialakítása, a vízrendszer felújítása, a nyílászárók cseréje, villámhárító kiépítése, burkolatok cseréje és a villamosrendszer felújítása. Reméljük, hogy jövő év tavaszára befejeződhet a beruházás. 

Itt szeretném kiemelni, hogy Ágasegyháza Községnek nincsenek kifizetetlen számlái, mint, ahogy hitelállományunk sincs 

– hangsúlyozta a község első embere.

– A jövőre nézve tervezni nem nagyon lehet, ugyanis az energiaárak nagyban beleszólhatnak elképzelésünkbe. Az viszont már tudható, hogy a sportcsarnok és a gyermekétkező energetikai beruházása rövid időn belül elkezdődhet, melyre 66 milliós nyertes pályázati forrás áll rendelkezésünkre. Ezúton is szeretném megköszönni Lezsák Sándornak, a Magyar Országgyűlés alelnökének, térségünk országgyűlési képviselőjének, Rideg Lászlónak, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökének, Lenkei Róbert kabinetfőnöknek Ágasegyházáért tett segítő munkáikat, pályázati tanácsadásaikat, melyek minden esetben beruházásaink eredményeihez vezettek – tette hozzá Füredi János.

A beszédet követően a polgármester két önkormányzati elismerést adott át.

Díszoklevél kitüntetést vehetett át Frankó Balázs elnök az Ágasegyházi Polgárőr Egyesület eredményes munkája elismeréseként. 

Méltatásban elhangzott: az Ágasegyházi Polgárőr Egyesület szolgálatai, önként vállalt feladatainak teljesítése példaértékűek, az önkormányzattal együttműködnek, minden esetben lehet rájuk számítani, tagjai felelősségteljes munkát végeznek és segítőkészek.

A másik Díszoklevél kitüntetést Gugi Krisztina rendőr zászlós érdemelte ki. Közösségi és települési példaértékű munkájáért, közösségi szerepéért, önkormányzattal való pozitív kapcsolatáért adományozták számára a megtisztelő díjat.

A délelőtt folyamán felléptek a helyi óvodások, iskolások, zumbások, Ürögdi Ábel bűvész, és sikerrel zajlott le a főzőverseny. Ebéd után indult a szüreti felvonulás, a délután pedig a zene kapott fő szerepet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában