Petőfiszállás

2022.09.20. 06:55

Közel száz önkéntes segítségével vágják össze az intézmények fűtéséhez szükséges tűzifát

Példaértékű kezdeményezés indult Petőfiszálláson, ahol a helyi lakosság összefogásában vágják össze az intézmények téli fűtéséhez szükséges tűzifát a hétvégén. A rendkívüli közösségi munkában csaknem száz önkéntes vesz részt pénteken és szombaton. A tűzifát az önkormányzat biztosítja – tudtuk Szász János polgármestertől.

Vajda Piroska

Fotó: Shutterstock.com/illusztráció

Szász János polgármester elmondta, hogy községükben nem jelent különösebb gondot a kormány által előírt 25 százalékos gázfogyasztás csökkentése, hiszen több mint egy évtizede saját maguk termelte tűzifával oldják meg az intézmények fűtését. 

Szász János Petőfiszállás polgármestere
Fotós: Vajda Piroska

Hozzátette: eljött az az idő, amikor a polgármesterség nem csak az örömteli fejlesztésekről és átadásokról szól, hanem egy nehéz időszakról, amikor olyan döntéseket kell hozni, amelyek hosszútávra meghatározzák a község életét. Hangsúlyozta, a helyi képviselőkkel közösen mindig arra törekedett, hogy az önkormányzat költségvetése rentábilis legyen és tartalékként tartalmazza a költségvetési főösszeg legalább 15-20 százalékát. Ezt, a feladattal nem terhelt pénzügyi keretet minden évben a váratlan kiadásokra teszik félre. 

A településvezető arról is beszélt, hogy a látványberuházások helyett fontosabbnak tartották az erdők vásárlását, így jelenleg a kitermelt több mint 100 köbméter fától a frissen ültetett 4-5 éves fáig közel 40 hektár erdővel rendelkezik a petőfiszállási önkormányzat. Ezzel párhuzamosan minden intézményünkben két funkcionális fűtési rendszert építettek ki, a gázkazánok mellé fa-elgázosító kazánokat is beépítettek, így most biztonsággal néznek a tél elé. A gázfűtést ugyanis csak kiegészítésként, hétvégente használják. 

A polgármester ugyanakkor arról is őszintén beszélt, hogy a hiányosságaik közé tartozik, az intézmények villamosenergia ellátásának napelemekkel való biztosítása. Többször is pályáztak ennek megvalósítására, eddig sikertelenül, de reméli, hogy ezt mihamarabb pótolni tudják.  

Szász Jánostól azt is megtudtuk, hogy a községi konyha fenntartása jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen a konyha a legnagyobb energiafogyasztó, de az alapanyag árak emelkedése is komoly fejtörést okoz az önkormányzatnak, ezért kezdeményezték a kormánynál, és Lezsák Sándor országgyűlési képviselő segítségét kérték abban, hogy idén még egyszer emelhessék az étkezési díjakat. Arról is beszélt, hogy az energiaárak emelkedése okán nem tervezik a kulturális intézményeik bezárását és a nyitvatartás csökkentését sem, hiszen épp elég volt a bezártságból a pandémia alatt. Az adventi és karácsonyi ünnepeket is a szokott módon megtartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában