Galériával

2022.09.22. 19:50

Izgalmas programokkal várták a gyerekeket is a halasi autómentes napon

Csütörtökön zárult az Európai Mobilitási Hét, egyetlen megváltott jeggyel díjmentesen lehetett utazni az autómentes napon Magyarország területén. Kiskunhalas főterén a Halasi Bringabarát Klub és a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. munkatársai egy kakaós csigát és egy almát ajándékoztak a kerékpárral, rollerrel közlekedőknek a Bringázz a suliba vagy munkába kampányhoz csatlakozva reggel 7 órától 9 óráig.

Pozsgai Ákos

A fakerékpározást is kipróbálhatták a gyerekeket Halas főterén

Fotó: Pozsgai Ákos

Az európai autómentes napot 1998 óta ünnepeljük szeptember 22-én, a társadalom környezettudatosságának erősítése érdekében. A közlekedés zöldítését célzó jeles nap a legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampány, az Európai Mobilitási Hét idei, szeptember 16–22. közötti rendezvénysorozatának egyik kiemelt eseménye volt.

Az autómentes napon a megnövekedett forgalom okozta környezetszennyezésre, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire is felhívták a figyelmet a kampány szervezői.

Csütörtökön, ha egy utas bármilyen távra szóló helyközi MÁV-Start-, Volánbusz-, GYSEV-, MÁV-HÉV-jegyet váltott, azzal egész nap, bármilyen hosszú távon, tetszőleges számban lehetett utazni Magyarország területén a nap végéig.

Kiskunhalason a Bethlen Gábor téren és a gépjárműforgalom elől lezárt Sétáló utcában zajlottak az autómentes nap programjai. A szervezők kora reggel kakaós csigával és egy almával ajándékozták meg a kerékpárosokat és a rollerrel közlekedőket, Fülöp Róbert polgármester is jó kedvvel osztotta a finom péksüteményt és a friss gyümölcsöt a halasiaknak. A városvezető szerint fontos a környezetünk védelme és az egészséges életmód, amelynek egyik fontos része a kerékpározás. Épp ezért számos kerékpáros fejlesztés valósult meg a városban, ebben az évben közel két kilométer hosszú új kerékpárútszakasz épült meg belterületen.

Az autómentes napon számos érdekes programmal várták a legkisebbeket, a fakerékpározás és velocipéd mellett egészséges ételek kóstolója, aszfaltrajzolás, rendőrségi KRESZ- és társasjátékok, vöröskeresztes bemutató, kerékpáros ügyességi verseny, mászófal és közlekedésbiztonsági bemutató várta az óvodásokat és az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában