KNP

2022.09.12. 16:40

Idén is zengett az erdő: országos érdeklődés a Szarvasbőgés az Őrjegben túra iránt

Szeptember 3-án kora este, kellemes, csendes időben „telt házzal” indult szakvezetéses „Szarvasbőgés az Őrjegben” elnevezésű túra Császártöltés-Kiscsala településről, hogy meglessék a gímszarvasok nászidőszakában a bikák felfokozott aktivitását, illetve meghallgassák az ilyenkor erőteljes bőgésüket.

baon.hu

A túra főszereplője, a gímszarvas bika.

Fotó: Dudás Roland/knp.hu

A rövid gyalogtúra során először a Vörös-mocsár Természetvédelmi Terület változatos és titokzatos élővilágát, tájhasználati formáit, természetvédelmi problémáit ismerhették meg a lelkes érdeklődők. Szem elé került az este folyamán a vonuló fecskecsapat éjszakai behúzása a nádasban, illetve ismertetésre kerültek az területen megtalálható ehető- és gyógynövények, fellelhető gombafajok. A gímszarvas életmódjáról, magáról a fajról, illetve vadgazdálkodási szerepéről is szó esett a bőgés kezdete előtt – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján.

A túra a Vörös-mocsár Természetvédelmi Terület bemutatásával indult.
Fotós: Agócs Péter/knp.hu

A szarvasbőgés aznap rendkívül intenzív volt, egy közeli lucernatáblán – mint az elmúlt napok megfigyelései során – aznap este is, gímszarvas tehén háremét terelgette egy erős bika, un. vezérbika. Elsősorban ennek a példánynak, illetve a közelben lévő 5-6 másik bikának a bőgése volt hallható, olykor kevesebb, mint 80 méter távolságból, amit az érdeklődők lélegzetvisszafojtva hallgattak.

Összességében elmondható, hogy a szarvasbőgés túra országos népszerűségnek örvend, hiszen több száz kilométeres távolságokból is érkeztek látogatók. A nemzeti park bízik benne, hogy a túra népszerűségét az idei sikeres volta tovább növeli, így jövő ősszel ismét ilyen sokan érdeklődnek majd a túra iránt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában