Galériával

2022.09.20. 13:50

Egy vérből vagyunk: Kiskőrösről startolt el az 500 kilométeres futás

Egy vérből vagyunk címmel indult el kedd délelőtt az a jótékonysági futás Kiskőrösről, amelyet véradással kötöttek egybe. A Petőfi 200 programsorozat egyik eseményeként rendezett futás 500 kilométer megtétele után az erdélyi Koltón, a Teleki-kastélynál ér véget, ahol a költő és Szendrey Júlia töltötték a mézes heteiket.

Barta Zsolt

Petőfi Sándor szülőháza elől indultak el a futók kedden.

Fotó: Barta Zsolt

Kedd délelőtt rajtolt Kiskőrösről, Petőfi Sándor szülőháza elől az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás, amelyen politikusok, neves emberek is részt vettek. A jótékonysági futás útvonala mentén három helyszínen, Kiskőrösön, Orosházán és Gyulán szerveznek véradó napokat. 

A rendezvény előtti sajtótájékoztatón Gui Angéla önkéntes szervező, alapítványi elnök elmondta, hogy a politikusok mellett a kiskőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai is futottak, Koltón viszont kilenc gyermekotthonból érkezik oda 200 gyerek, akikkel együtt teszik meg az utolsó kilométert a futók, ezzel is szimbolizálják a magyarság egységét, amelyet a határok sem tehetnek semmissé. Az első ilyen futás 2015-ben volt, amikor Dévától, az ottani gyermekotthontól futottak el Budapestig. 

A szervező hangsúlyozta, hogy Herczeg Anita, Áder János, a korábbi köztársasági elnök felesége fővédnökként támogatja ezt a futást. A politikus párja átvéve a mikrofont arra hívta fel a figyelmet, hogy a futás egyben a véradást is támogatja és ő egyetemista korától fogva véradó.

Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár is futóruhában érkezett Kiskőrösre, hogy beálljon a startolók közé. Beszédében megemlítette, hogy több célja van a rendezvénynek, ezek között van az egészséges életmódra történő nevelés, a véradás és megemlítette, hogy ezzel a nemzeti összetartozás élményét is tovább lehet erősíteni a magyarokban, a Petőfi-emlékév is ezt segíti elő. 

Révész Máriusz államtitkár szintén sportruházatban jelent meg, ő elmondta: sokan panaszkodnak, hogy nehéz az élet akár 10-20-30 többletsúllyal is, ennek megkönnyítése érdekében idehaza futókörök telepítését kezdeményezte a kormány. Azt kívánta, hogy minél többet mozogjanak a kiskőrösi diákok és csatlakozzanak hozzájuk a szüleik is.

Font Sándor országgyűlési képviselő is beállt a futók közé, de ő már nem fut csak kocog a koránál fogva, de amikor teheti kijár a természetbe, amely közel van a családi házához és szívesen mozog a birtokán. Font Sándor a fiataloknak azt üzenete, hogy nincs jobb gyógyszer mint a mozgás. Ma még nem gondol erre senki sem, de ennél jobb gyógyszert az orvostudomány nem talált fel – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Az Országos Vérellátó Szolgálat részéről Nagy Sándor igazgatóhelyettes is megszólalt a rendezvényen. Elmondta, hogy bár van elegendő vér mégis mindennap kell készülnie kell a szolgálatnak és reményét fejezte ki, hogy a mostani gyerekek közül sokan fognak majd vért adni. 

Kiskőrös polgármestere Domonyi László is üdvözölte a részvevőket, majd a Petőfi-emlékévre hívta fel a figyelmet. Megköszönte, hogy Kiskőrösről indul futás. Koltón pedig a polgármester is részt vesz azon a vendéglátáson, ahol 100 adag ételt főznek az odaérkezőknek. 

Böjte Csaba atya, az erdélyi ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója elmondta, hogy eddig hatezer gyereket fogadott be az intézményeibe az évek során. Mint megjegyezte, ő „ csúcsapa” lett, de van egy másik célja: ő szeretne lenni a világ legnagyobb apósa. A lányokat férjhez kell adnia, a fiúkat pedig ki kell házasítania. A szerelem területén viszont vannak gondok, ezért kitalálták Erdélybe, hogy egy szerelem tanösvényt hozzanak létre, ennek a legjobb védnöke Petőfi Sándor és Szendrey Júlia lehet, mivel Erdélyben ismerkedtek meg és ott házasodtak össze. Székelyhídon készült el a tanösvény, ez a településen is áthaladnak a résztvevők. A versenyt szeptember 20 és 25 között rendezik meg. 

A résztvevők átfutnak Kiskőrösön, Orosházán, Gyulán, Nagyszalontán, Nagyváradon, Székelyhídon, Nagykárolyon, Erdődön, majd végül megérkeznek Koltóra.

Böjte Csaba végül áldását adta az alapítvány rendezvényére és az 500 kilométeres futásra, így elstartolhatott a Petőfi Szülőház mellett az Egy vérből valók vagyunk elnevezésű futórendezvény, amely Koltón ér véget. 

A rendezvény keretében pedig a művelődési házban várták, és várják szerdán is az önkénteseket a véradásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában