Környezetvédelem

2022.09.13. 19:50

Autómentes napot rendeznek sok-sok programmal és útlezárásokkal Kecskeméten

Szeptember 16 és 22. között zajlik az Európai Mobilitási Hét, melyhez Kecskemét városa is csatlakozik. Az egyhetes programsorozat keretében környezetbarát és fenntartható városi közlekedési formákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, melyek eredményeképp sokat tehetnek a környezetük és saját egészségükért, és részt vehetnek interaktív játékokon is. A programok több helyszínen zajlanak.

Sebestyén Hajnalka

2021-ben is sok érdeklődőt vonzott a kerékpáros felvonulás Kecskeméten.

Fotó: Hraskó István / achív-felvétel

A Mobilitási Hét egyik kiemelkedő programja lesz vasárnap az Európai Autómentes Nap a Főtéren. 10 és 18 óra között környezetvédelemmel, egészséges életmóddal, közlekedéssel kapcsolatos programok, játékos csoportfoglalkozások, tudásfelmérő tesztek, veterán és egyedi kerékpárok kiállítása, EU Információs sátor, energiatakarékos jármű; valamint hibrid- és elektromos meghajtású személy gépjárművek kiállítása várja az érdeklődőket. Kedvezőtlen időjárás esetén a foglalkozásoknak a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon ad helyet.

9 és 16 óra között Kecskeméti Kétkarikás Kritérium Kerékpár Versenyen korcsoport szerinti bontásban amatőr és profi versenyzők mérhetik össze tehetségüket. A legjobban teljesítő versenyzők pénzjutalomban részesülnek. 16 órakor pedig kerékpáros felvonulás indul, a résztvevők között értékes tárgynyereményeket sorsolnak ki. 11 és 16 között lehet regisztrálni a kerékpáros felvonulásra.

Fontos, hogy az autómentes napon, vasárnap 7 és 18 óra között az alábbi közterületek lezárása várható:

 Deák Ferenc tér (Alföld Áruház felőli oldala), Lechner Ödön utca, Luther köz, Arany János utca, Kisfaludy utca, Festő utca, Lestár téri parkolók (zsákparkoló), Kossuth téri parkolók (Lordok Háza előtt), Katona József tér, Batthyány utca (Dobó körúti körforgalomtól a Katona József tér irányába), Dobó körút (városközpont felöli oldala) és Trombita utca.

További programok a Mobilitási Hét rendezvénysorozaton. Idén is jön a KRESZ Szafari, a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében, a Vadaskert mellett. A szeptember 21-ei programon meghívás alapján 4. osztályos általános iskolás csoportok vehetnek részt. A tanulók játékos feladatok keretében ismerhetik meg a biztonságos közlekedés szabályait, közlekedésbiztonsággal összefüggő feladatok megoldásával versengenek egymással, miközben megismerkedhetnek az állatok olyan jellemző tulajdonságaival is, melyek szorosan kapcsolódnak a közlekedésbiztonsághoz.

Szeptember 19-21. között bűnmegelőzési foglalkozások zajlanak majd a Hírös Agórában. Az interaktív programba a kecskeméti általános iskolák 1-4. évfolyamai kapcsolódhatnak be.

Így közlekedtek ti! című rajzverseny alkotásai a rendezvény teljes ideje alatt megtekinthető a Főtéren. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén 29. alkalommal hirdette meg rajzpályázatát, mely számos kreatív pályamunka érkezett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában