Galériával/Videóval

2022.09.03. 15:30

Átadták az új bölcsődét Kunszálláson

Újabb mérföldkőhöz ért Kunszállás szombaton, amikor átadták a Kunszállási Mosolyvár Bölcsőde vadonatúj, egy csoportszobás, nyolc férőhelyes épületét. Az alapkövét szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt tették le, s az intézmény hamarosan megnyitja kapuit a csöppségek előtt.

Horváth Péter

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Ónodiné Fricska Mária és Almási Roland Márk polgármester vágta át a szalagot.

Fotó: Bús Csaba

A szombaton átadott bölcsőde megvalósításához Kunszállás 70 millió forint támogatást nyert  a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából. Az építőipari alapanyagok miatti áremelkedés miatti többletköltségek okán további 21 millió forint támogatásban részesültek. A fennmaradó összeget önerőből pótolta az önkormányzat, a beruházás összköltsége így meghaladja a 100 millió forintot. A településvezetés törekvése volt, hogy a bölcsőde építészetileg és arculatát tekintve az óvoda kistestvére legyen. A helyiségeket a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakították ki. Ennek megfelelően dolgozói és szociális blokk, melegítőkonyha, akadálymentes mosdó, iroda, gyermekátadó helyiség és egy csoportszoba épült. 

A bölcsőde nyolc gyermek befogadására alkalmas és két kisgyermekgondozó dolgozik majd ott. 

A kialakításnál figyelembe vették, hogy a későbbiekben, ha igény mutatkozik rá, még egy csoportszobával bővíthető legyen az épület. Az engedélyezés jól halad, hamarosan indulhat a gyermekek fogadása. A kivitelezést a Generál Centrál Kft. végezte.

Az átadón Almási Roland Márk polgármester köszöntötte a nagy számú jelenlévőt. Hangsúlyozta, hogy a bölcsődére szinte mint gyermekére tekint, mert létrehozásának folyamatát annak első pillanata óta követi és nagy büszkeség számára az átadás. 

– Maga az épület is egy nyom és örökség, amit az utánunk következőkre hagyhatunk – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt helyezték le az intézmény alapkövét, s ez az esztendő gyorsan eltelt, mialatt nagy utat jártak be. Ez idő alatt számtalanszor voltak nehéz és örömteli pillanatok, de semmilyen kihívás vagy körülmény nem tántorította el őket céljuktól, ami az volt, hogy átadhassák a családoknak az elkészült bölcsődét. A polgármester rámutatott, hogy a gyermeknek a legjobb helye édesanyja mellett van, azonban be kell látni, hogy a családok úgy őrizhetik meg anyagi stabilitásukat, ha az anya is visszamegy dolgozni. Aki pedig dolgozik, tiszteletet és segítséget érdemel – elsősorban ezen családok gyermekeinek szeretnének nyugodt, biztonságos és modern környezetet biztosítani. Almási Roland Márk kifejtette: a beruházással nem csak egy régi álom válik valósággá, hanem mögötte egy gondolkodásmód és szemlélet húzódik meg, mely esetükben a Családbarát Kunszállás mottója. Ennek középpontjában a gyermeket nevelő családok állnak.

A polgármester a köszönetnyilvánítások után elmondta: a bölcsőde megépítése előtt ott élt Fricska Józsi bácsi, akit mindenki ismert és szeretett. A bölcsőde előtti kertet az ő tiszteletére és emlékére építették.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke is köszöntötte a kunszállásiakat. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen beruházás értéke az odajáró gyermekekben valósul meg, hiszen ők a jövő nemzedéke, akik Kunszállást és Magyarországot továbbviszik. Elmondta, hogy a kormány és a megyei önkormányzat célja a TOP forrásokkal olyan fejlesztések támogatása, melyek a közösség javát szolgálják. Megyénkben több mint 100 milliárd forint érkezett az elmúlt hét évben, és minden település lakosságszámának arányában kapott támogatást. Az alelnök hozzátette: mindez nem működne, ha a településen nem lennének élő közösségek. Márpedig Kunszállás arról ismert, hogy kiváló, összetartó közösség él a településen és a folyamatosan fejlődő, rendezett községnek ezáltal megvan a maga különleges, vonzó hangulata. A köszöntők után a Juhos Imre plébános megszentelte az épületet, majd a felszólalók Ónodiné Fricska Máriával együtt a nemzetiszín szalagot átvágva átadták az épületet.

A megnyitón műsort adtak a Kunszállási Mosolyvár Óvoda ovisai.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában