Megemlékezés

2022.09.15. 10:09

A lezuhant lengyel katonai gép utasaira emlékeztek Madarason

A Bács-Kiskun megyében, Madarason 15 éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 78 évvel ezelőtti tragédiára idén is szentmisével és koszorúzással emlékezett a szervező 1944. szeptember 13. Emlékbizottság az önkormányzattal közösen.

Pozsgai Ákos

A madarasi kopjafánál tartottak megemlékezést

Fotó: Pozsgai Ákos

1944. szeptember 13-án, a madarasi külterületen, a Lajdi tanyánál lezuhant egy katonai szállító-repülőgép. Utasai a varsói felkelésnek szállítottak volna utánpótlást. A lengyel hazafiak gépét egy Újvidékről felszálló német vadászrepülő lőtte le, a gép mind a hét utasa életét vesztette.

A madarasi kopjafánál tartott megemlékezésen a lengyel és magyar himnuszok elhangzása után Balla Csaba polgármester olvasta fel Lengyel Köztársaság Nagykövetsége Konzulátusának a megemlékezés résztvevőit köszöntő levelét. A település vezetője kiemelte a lengyel és a magyar nép barátságának fontosságát. 

Végső István történész, az 1944. szeptember 13. Emlékbizottság elnöke felidézte a történelmi eseményeket és példamutatónak nevezte Madarast, hogy nem feledkezik meg az áldozatokról és másfél évtizede megemlékezik a lengyel hősi halottakról. A kiskunhalasi Gózon István Irodalmi Kör, Monda Margit verseivel emlékezett a madarasi eseményekre. Az emlékezés végén koszorúkat helyeztek el a résztvevők a kopjafánál.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában