Galériával

2022.09.29. 15:00

A honvédelem ügyét is népszerűsítik a ballószögi kadétversennyel – videóval

Futottak, lőttek, kúsztak és gránátot hajítottak az ifjú kadétok csütörtökön, a Magyar Honvédség Országos Haditorna Versenyének megyei fordulójában, melyet hagyományosan a ballószögi Sportcentrumban rendezett meg a kecskeméti 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda.

Horváth Péter

Tizenhét csapat versenyzett.

Fotó: Bús Csaba

Tizenhét négyfős kadétcsapat mérte össze erejét és tudását a csütörtöki haditornaversenyen Ballószögön. A fiatalok közül többen rendvédelmi középiskola, illetve kadétképző diákjaiként jelentkeztek az országos verseny megyei fordulójára, illetve más profilú középiskola tanulói is neveztek a megméretésre. A fiatalok valódi erőpróbán vehettek részt, számos, katonasághoz kötődő versenyszámban tették próbára tudásukat, ügyességüket és erőnlétüket. A váltófutást, az akadályfutást, a kézigránátdobást, a légpuskás lövészetet, valamint a honvédelmi totót a sportcentrumban, illetve a környékén felállított helyszíneken teljesíthették a fiatalok, melyek önmagukban is nagy erőpróbát jelentettek.

Gáldonyi Sándor őrnagy, irodavezető elmondta, hogy 

a tavalyihoz hasonlóan idén sem statikusan, egymást követően hajtották végre a feladatokat a csapatok, hanem járőr típusú versenyt szerveztek, az egyes feladatokhoz futva érkeztek el a versenyzők, így jó négy-öt kilométert kellett futva teljesíteni. Egy ilyen kör még a legjobb csapatoknak is legalább egy órát vett igénybe. 

Az izgalmakat az is fokozta, hogy hibázás esetén büntetőpontokat kaptak a csapatok.

Gáldonyi őrnagy elmondta, hogy az idei 17 csapat az előző évek nevezéseihez képest sokkal nagyobb létszám. Szerint ez az esemény népszerűségét és presztízsét jelzi. Újdonság, hogy mindegyik csapatban volt egy fiatal hölgy is.

Az őrnagy elmondta, hogy minden évben igyekeznek minél több intézményt megszólítani a versennyel.

– A rendezvény  kiváló alkalmat kínál a honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére. A versenyen szerzett pozitív emlékek segíthetik a fiatalok pályaválasztását, és nem titkolt reménységünk, hogy többeknél a honvédség is szóba kerül, mint lehetséges életpálya – mondta Gáldonyi őrnagy, hozzátéve, hogy emellett fontosnak tartják az egészséges életmód népszerűsítését és a sport életjobbító hatását, melyhez a versenyen keresztül járul hozzá a honvédség. Gáldonyi őrnagy emlékeztetett, hogy a versenyen helyezést elérni jelentős érdem, mert igen küzdelmes csatákban mérkőznek meg egymással a csapatok. Az már megszokott, hogy senki sem távozott üres kézzel, sem gyomorral, mert minden résztvevő ajándékot és meleg ebédet kapott.

Az országos döntőn – melyre már nemzetközi mezőny is indul – a megyei forduló győztese képviseli Bács-Kiskunt, aki idén a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium kadétokból álló Sólymok csapata lesz. Második lett a Kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Technikuma csapata, harmadik helyen pedig szintén egy majsai csapat végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában