9 nap alatt teszik meg az utat

2022.09.01. 11:25

370 kilométert gyalogolva járja be a két túrázó barát Bács-Kiskunt, több tűzoltóságot érintve

A bajai és a kalocsai tűzoltóság fennállásának 150. évfordulója alkalmából szervezett emléktúrát a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Baja Hivatásos Tűzoltóparancsnokság. Ossó János tűzoltó ezredes, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Salamon János rendőr főtörzszászlós kilenc nap alatt, 370 kilométert gyalogolva járja be Bács-Kiskun megyét, több tűzoltóságot érintve. A túrázók szerdán este érkeztek Szabadszállásra, onnan másnap reggel indultak tovább Hartára. 

Gulyás Sándor

Közel kétszáz kilométeren van túl Salamon János és Ossó János (balról-jobbra)

Fotó: Gulyás Sándor

Ossó János és Salamon János pénteken indult Bajáról a háromszázhetven kilométeres útra, a tűzoltóságok érintésével jutottak el szerdán este Szabadszállásra. 

– A túrával emléket szeretnének állítani elődeinknek, példát mutatni a fiatal tűzoltóknak. A háromszázhetven kilométer, és a kilenc nap olyan fizikai teljesítmény, ami felhívja a figyelmet, hogy mennyire fontos az egészségmegőrzés, sport a tűzoltóknál is. Az embert próbáló gyaloglás egy napra eső legrövidebb hossza a bajai, 22 kilométeres szakasz volt, a leghosszabb pedig 55 kilométer. Reggelente fél ötkor kelünk, rendbe hozzuk a napközben szerzett sérüléseket és fél hétkor indulunk útra. Fárasztó napok vannak mögöttünk, de ez idáig problémamentesen tudtuk teljesíteni a kitűzött távokat. A rendezvény nyitott, a megadott útvonalakon bárki csatlakozhat hozzánk – mondta el lapunk érdeklődésére Ossó János.

A képen (balról-jobbra): Asbóth György önkéntes tűzoltó, Salamon János, Kovács Andrea, Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Ossó János, Kristóf András, a Szabadszállás Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság vezetője.
Fotós: Gulyás Sándor

Ossó Jánosnak és Salamon Jánosnak nem ez az első vállalása. Tavaly a Balatont gyalogolták körül. 

– A tavalyi sikeres túra után elhatároztuk, hogy lesz folytatás. Az idén kapóra jött a bajai és a kalocsai tűzoltóság fennállásának 150. évfordulója. A táv hosszának meghatározása is adott volt, de amikor autóval végigjártuk a tervezett utat, szembesültünk vele, hogy nem 300, hanem 370 kilométert kell legyalogolnunk. Természetesen ez nem tántorított el bennünket elhatározásunktól. Élvezzük a túrát, még akkor is, ha tele vagyunk apró sérülésekkel. Öt nap után némileg kellett könnyíteni felszerelésünkön, hogy végig bírjuk erővel, mivel hetven literes túrazsákokkal indultunk – tette hozzá Salamon János.

A két jó barát a jövőre nézve is tele van tervekkel, szeretnék valamennyi hazai tavat körbegyalogolni. 

Ossó Jánosnak és Salamon Jánosnak a túra alatt kísérői is akadtak.
Fotós: Kovács Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában