Galériával

2022.08.29. 17:06

Zsidó helytörténeti gyűjtemény is nyílt a halasi fesztiválon

A zsidó-keresztény párbeszéd jegyében, a Női vezetők a Bibliában és napjainkban címmel tartottak beszélgetést az elmúlt vasárnap megtartott XVIII. Zsidó Fesztiválon a halasi zsinagóga udvarán. A rendezvényen bemutatták a kiskunhalasi zsidó helytörténeti gyűjteményt is, valamint a hagyományos magyar zsidó gasztronómia mellett klezmer muzsika és zsidó dalok is felcsendültek Malek Andrea énekművész és Jáger Bandi zongoraművész előadásában.

Pozsgai Ákos

A helytörténeti tárlat megnyitóján bemutatták azt a ruhát, amit a kiskunhalasi holokauszt-túlélő Krausz Dezsőné viselt a lágerben.

Fotó: Pozsgai Ákos

A zsidó fesztivál rendhagyó megemlékezéssel kezdődött, amelyen Ritter Nándorné a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke arra kérte a résztvevőket, hogy forduljanak felállva a zsinagóga épülete felé és közösen mondjanak el egy imát a közelmúltban elhunyt Raáb András hitközségi elnökért, aki több mint két évtizeden át volt a halasi izraelita közösség vezetője.

Ahogy azt már az elmúlt évek során a halasi zsidó fesztivál látogatói megszokhatták a zsidó-keresztény párbeszéd állt idén is az esemény középpontjában, a fő téma a női vezetők szerepe volt a Bibliában és napjainkban. A beszélgetés résztvevői Prof. Dr. Róna Tamás főrabbi, a halasi zsidó közösség vallási vezetője, Honti Irén evangélikus lelkész, Ritter Nándorné, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke és interneten keresztül kapcsolódott a diskurzushoz Franciaországból Schnider Angelika szerzetesnővér, a beszélgetés moderátora Káposzta Lajos volt.

Nem létezhet élő közösség női vezetés nélkül – mondta Róna Tamás főrabbi. Hozzátette: a bölcs férfiú, bölcsebb női vezetőt választ maga mellé azért, hogy a szolgálatuk teljes tudjon lenni. Emlékeztetett a Szentírásra is, amelyben az áll, hogy az örökkévaló férfinek és nőnek teremtette az embert, de együtt alkotnak egységet. – A nők a teremtés ékkövei, szerepeik saját magukból fakadnak, az érzékenységből, az empátiából, a teremtés képességéből, abból, hogy bizonyos területeken felülmúlják a férfi képességeket, amely meghatározóvá teszi őket és ennek különböző mértékben és módon a keresztény és a zsidó egyházak is teret adnak.

Példaként a katolikus egyház égisze alatt működő jószolgálati feladatokat ellátó Karitászt említette, amelynek majdnem minden megyében női vezetője van. Kifejtette, hogy a világban többféle zsidó egyház is működik, a liberális és reform zsidó egyházakkal ellentétben a magyarországi neológ zsidó közösség köreiben nincsenek női rabbik, ugyanakkor a hitközségekben a világi vezetők közül több nő is van, példa erre Kiskunhalas is, ahol a helyi zsidó közösség Ritter Nándorné vallástanárt választotta meg vezetőjének.

A zsidó fesztiválon bemutatták azt a kamaramúzeumot is, amelyet a hitközség egykori rabbi lakásában alakított ki Oláh Adrián és amely a Kiskunhalason felelt és megőrzött zsidó tárgyi emlékeket és dokumentumokat mutatja be. A helytörténeti tárlat egyik különlegessége, az a ruha és sárga csillag, amit a vészkorszak idején elhurcolt és a holokauszt borzalmait Auschwitzban túlélő, ma Kiskunhalason élő 98 esztendős Krausz Dezsőné viselt a lágerben. A rendkívül ritka ereklyét a holokauszt túlélő, idős asszony unokája Bakos Ágnes középiskolai tanár ajánlotta fel a gyűjtemény megnyitójának a napjára, hogy a nagyközönség is láthassa. A család tulajdonában lévő ruha nem része a gyűjteménynek, ezért az külön egyeztetés után a Krausz családnál tekinthető meg. A helytörténeti gyűjteményt unokája, Bakos Ágnes középiskolai tanár mutatta be Oláh Adriánnal közösen.

A fesztivál további részében a Halasi Concert Band adott koncertet, délután a magyar zsidó gasztronómia állt a középpontban, Fűszeres Eszter gasztrobloggerrel és Toronyi Zsuzsával, a Zsidó Múzeum igazgatójával beszélgetett Borbás Gergő. A fesztivál záró részében Malek Andrea énekművész és Jáger Bandi zongoraművész előadásában hangzottak el zsidó dalok és a hazai és nemzetközi klezmer muzsika ismert dallamai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában