Beruházás

2022.08.01. 17:53

Zajlik a kalocsai Kubinszky utca felújítása

Az 51-es főutat a városközponttal összekötő szakaszon cserélik a vízvezetékeket is.

Gábor János

A munka az ivóvízhálózat cseréjével kezdődött. Fotó: Gábor János

Az ivóvízhálózat cseréjével megkezdődött a kalocsai Kubinszky utca két éve várt felújítása. Az önkormányzat korábban a Belügyminisztérium pályázatán nyert forrást a rendkívül rossz állapotú utca rehabilitációjára. Egy több kint 30 évvel ezelőtt épült közútról van szó, amin azóta sem zajlott említésre méltó felújítás, így mostanra feltöredezett, kátyússá vált, gyakorlatilag romokban hever.

A mintegy 40 millió forintos állami normatívából és több mint 13 millió forintos önkormányzati önrészből vállalt projekt összesen 645 méter útburkolat cseréjét, valamint a sűrűn lakott utca ivóvízhálózatának kiváltását hivatott fedezni. Legutolsó információink szerint ekkora összeg állt rendelkezésre a Kubinszky utca teljes hosszának felújítására. A munka az ivóvízhálózat cseréjével kezdődött meg. A városüzemeltetési és -fejlesztési osztálynál érdeklődve megtudtuk, hogy ennek az ütemnek befejezését legkésőbb a nyár végére várják.

A felújításról először 2020 nyarán esett szó: az önkormányzat akkor döntötte el, hogy pályázik egy belügyminisztériumi forrásra, mert az utca állapota tarthatatlanná vált, holott fontos csomópontjait köti össze a városnak. 

Az 51-es főutat és a városközpont felé kanyargó Kígyó utca rendőrkapitányságnál lévő sarkát köti össze. Ha jobb állapotban lenne, kisebb terhelés jutna a város talán legforgalmasabb területére, a Szent Kereszt Kórház mellett húzódó Kossuth Lajos utcára – érvelt a projekt mellett a városháza. A szakasz rehabilitációja turisztikai szempontból is fontos lenne, hiszen éppen a fentebb írt kereszteződésben található a város Paprika Múzeuma, ahová rendszeresen érkeznek buszjáratok, de sem rendesen parkolni, sem sima burkolaton közlekedni nem tudnak.

A város több mint tíz év után nyert forrást belterületi út rehabilitációjára, és bár sok olyan utca van, amire ráférne hasonló felújítás, a legrosszabbnak ítélt Kubinszkyre esett a választás, hogy helyreállítsák. A projektet a városüzemeltetési és -fejlesztési osztály felügyeli. Kérdésünkre elárulták: úgy számolnak, hogy legkésőbb az ősz derekán teljesen felújított utcát adnak vissza a forgalomnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában