Szank

2022.08.29. 15:36

Visszanyerte szabadságát a megmentett nagy kócsag – videóval

Gasztonyi Dániel mestersolymász és családja gondozta a fokozottan védett madarat saját tenyészetükben.

Tapodi Kálmán

Gasztonyi Dániel és lánya, Zselyke közösen engedték szabadon a madarat

Fotó: Tapodi Kálmán

Az aszály miatt fogynak a vizes élőhelyek a Homokhátságon, ahol egyre kevesebb táplálékot találnak a gázlómadarak. Gasztonyi Dániel szanki mestersolymász tanyája közelében vett észre néhány hete egy rendkívül legyengült madarat, amelynek már felszállni sem volt ereje. A ragadozómadár-tenyésztéssel foglalkozó solymásznak sikerült befogni a kócsagot. A madárnak nem voltak sérülései, a legyengülését minden bizonnyal a táplálék hiánya okozta. 

Gasztonyiék tenyészetében jutott koszt és kvártély a magyar természetvédelem címermadarának. A kócsag az ispotályban töltött napok alatt megerősödött és hétfőn eljött számára a szabadulás napja. Dániel mellett felesége Szandi, valamint Zselyke lányuk is jelen volt, amikor visszanyerte szabadságát a kócsag. Az elengedését követően a nyári tollazatában pompázó madár alig pár méter megtétele után leszállt egy dombra, majd hamarosan elröppent újra felfedezni a környéket. Hazánkban a nagy kócsag – amely az 5 forintos pénzérmén is látható – fokozottan védett, a természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában