Videóval

2022.08.01. 19:55

Újra szól a lajosmizsei templom harangjátéka

Több évnyi csend után helyi összefogásnak köszönhetően újra megszólalt a Lajosmizsei Szent Lajos Római Katolikus Templom harangjátéka. A 24 harangból álló harangjátékot két helyi vállalkozó alkotta és programozta újra, a tűzoltóság segített a le- és felhelyezésben, további két vállalkozó pedig a harangok mögötti falazatot és a fém tartószerkezetet restaurálta.

Horváth Péter

Lajosmizsei templom harangjátékának megújítása, Süveges István plébános

Fotó: Horváth Péter

Mintegy négy évig hallgatott a Lajosmizsei Szent Lajos Római Katolikus Templom harangjátéka, mert a műanyag elemei elhasználódtak, ezáltal nem működhetett megfelelően. A harangjátékot 1995-ben helyezték fel a templomra a millecentenárium és a templom építésének centenáriuma alkalmából, és az azóta eltelt időben igen sokszor meghibásodott a szerkezet műanyag elemeinek gyors elhasználódása miatt. Többször adott a város támogatást a javításra, de mindannyiszor átmeneti megoldás született, egészen néhány héttel ezelőttig – tájékoztatta hírportálunkat Süveges István kanonok, a templom plébánosa.

Két helyi vállalkozó, Keresztes Ádám és Kisjuhász Sándor összefogott az évek óta néma harangjáték megszólaltatásáért. Sándor szakmájából eredően az elektromos részét, Ádám pedig a harangjáték programozását szedte rendbe. A különösen fontos műanyag elemeket rendkívül ellenálló anyaggal helyettesítették. Az új programozásnak köszönhetően több helyről vezérelhető a harangjáték, internetes kapcsolattal is rendelkezik. Két hete szerelték vissza a megújult harangokat, s az egy hét próbaüzemet követően tökéletesen működik – mondta el a plébános. Miután leszerelték a két tucat harangot, Almási Attila festő rendbe tette a mögötte lévő falrészt, és Tok András pedig homokfúvással takarította le a fém traverzeket. A le- és szerelésben a helyi tűzoltók segítettek emelőkosaras autójukkal.

Süveges István elmondta, hogy minden órában megszólalnak a harangok, egészkor elüti a Big Bent, majd egy perccel később népdalt, komolyzenei művet játszik, minden nap mást. Változatos a repertoár, több száz mű dallamát programoztak a rendszerbe, ennek gyűjtésében Virág Barnabás működött közre. Délben két komolyzenei részlet hallható, szombat este, vasárnap reggel és este még több komolyzenei és vallásos művet is hallhatnak a templomnál állók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában