Előadás

2022.08.05. 11:08

Tudományos eszmecserét tartanak a virágokról Csemőben

A Magyarországban honos egynyári virágok termesztésének tapasztalatait osztják meg egymással kutatók és kertészek a csemői Marosi faiskolában augusztus 12-én.

Miklay Jenő

Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

A délelőtt 9 órakor nyíló rendezvényen előadás hangzik el jeles botanikusoktól a magyar nemesítésű egynyári dísznövényfajták megőrzéséről. Bemutatják a helyi mintakertet, ahol az egynyárikat sikerrel termesztik. 

E találkozót hagyományosan minden évben dr. Kováts Zoltán emlékének szentelik a községben. A nagy tudású dísznövény nemesítő a csemőiekkel együtt sokat munkálkodott azért, hogy a faluban meghonosítsák az általa nemesített szárazságtűrő egynyári dísznövényeket. Azóta a helyiek szorgalma, s a tudós szakmai segítsége eredményeként 

Csemő rangos nemzetközi és hazai kitüntetéseket nyert virágjaival a környezet szépítésért folyó nemzetközi versenyen. Az idei találkozó programja is jelzi: Csemő egyik színhelye lett a dísznövénytermesztés tudományos eredményei népszerűsítésének. A szakemberek egyebek közt ismertetik az újabb nemesítéseket, szó lesz a hazai növénynemesítés történetéről, jelenlegi helyzetéről és távlatairól, valamint a közterületi dísznövénytermesztés némely gyakorlatáról.  A konzultáción a részvétel ingyenes, de a rendezők kérik, hogy az érdeklődők regisztráljanak a [email protected] e-mail-címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában