JETA

2022.08.02. 06:50

Történelmi épületet mentettek Ordason

Új tetőt és fedett belső udvari teraszt kapott az ordasi faluház, ami egykor nemesi kúria, később borozó volt. Utóbbi funkcióját több mint ötven évvel ezelőttig látta el, és ennek utolsó látható nyomát a tetőfelújítás során sikerült feltárni. A díszes homlokzat többrétegű vakolatának visszabontásával újra előbukkant a „Községi Borozó” felirat, amit az örökség megőrzése jegyében a helyén hagytak.

Gábor János

Szabó Zsolt polgármester szerint Ordas fontos történelmi épületét sikerült megmenteni. Fotó: Gábor János

Szabó Zsolt polgármestertől megtudtuk, hogy teljes bizonyossággal nem lehet megmondani az épület korát. Egyesek szerint 18. századi, mások az 1800-as évek első harmadára teszik az építését, míg Besenczi Sándor helytörténész azt feltételezi, hogy a 19. század második felében nyerte el mai formáját, és báró Rudnyánszky József kúriája volt. Borozó a 20. század eleje és 1969 között működött benne, ekkor még aktív hajózás zajlott a közeli Duna-part mentén. A vízi közlekedés miatt mozgalmas közösségi élet zajlott, és a faluház alatti pincerendszerben rengeteg bort tároltak – magyarázta a községvezető.

A multifunkcióssá vált épület máig befogad szórakoztató programokat és családi rendezvényeket, bár jellemzően közművelődési feladatokat lát el. Itt található a helyi könyvtár és a Digitális Jólét Pont, helyszíne gyermekfoglalkozásoknak, alkotótáboroknak, előadásoknak, de van saját sportpályája, rendezvényterme, illetve olyan közösségi tere is, ahol pingpong- és biliárdasztal áll a helyiek rendelkezésére. A történelmi épület megőrzése és a benne zajló tevékenységek miatt tartották fontosnak a tetőszerkezet és a hátsó terasz fedésének cseréjét, összesen 9,9 millió forintból. A támogatást a JETA-tól kapták és tíz százalék önerőt vállaltak a költségekből – számolt be a polgármester.

Az intézményben szórakoztató programokat és családi rendezvényeket is szerveznek. Fotó: Gábor János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában