Galériával

2022.08.20. 13:55

Települési elismeréseket is átadtak a lajosmizsei ünnepségen

Az augusztus 20-i államalapítás évfordulójára emlékeztek Lajosmizsén. Az ünnepségen hagyományosan települési elismeréseket is átadtak.

Horváth Péter

Süveges István vehette át a 2022. évi Jászságért Díjat.

Fotó: Bús Csaba

A művelődési házban megtartott eseményen Basky András polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében hangsúlyozta, hogy ezer évvel ezelőtt egy férfi, István hitt abban, hogy születhet egy ország, Magyarország. Falvak, városok gyarapodtak, templomok épültek, nőtt az ország területe és népe dicsőítette a kegyes királyt. István rendíthetetlen hittel, szilárd hivatástudattal európai életformát alkotott népének és kemény kézzel formálta szilárdságát, támogatva az egyházat, három pillére építve az ország jövőjét, melyek a kereszténység, az európaiság és a magyarság szellemisége.

A polgármester hangsúlyozta: 

államalapításunk ünnepén joggal érezhetjük, hogy a magyarok ezer esztendős történelme lenyűgöz, felemel és büszkeséggel tölt el. Szent István ezeréves öröksége adja Lajosmizse építőköveit is, s a város építésében mindenkinek biztos pontnak kell lennie.

Basky András a jelenről is szót ejtett. Nehézségekkel terhelt napjaink, az infláció, az aszály, az energiaárak és a bizonytalanság ellenére feladat megvédeni értékeinket, gyarapítani kell hazánkat, szolgálni Lajosmizsét. Az ünnepség előtt szentmisén áldották meg az új lisztből készült kenyeret, melyről a polgármester elmondta, hogy szimbólum, az összetartozás jelképe. 

Lajosmizsén hagyomány, hogy minden évben augusztus 20-án települési elismeréseket adnak át. Idén a Jászságért Alapítvány a 2022. évi Jászságért Díjat, s a vele járó egymillió forint elismerést Süveges István főszékesegyházi kanonok, főesperes, kecskeméti kerületi esperes, főszentszéki kötelékvédő, lajosmizsei plébános részére ítélte oda, a jászsági hagyományok Duna-Tisza közi megőrzéséért végzett sokoldalú, példaértékű tevékenysége elismeréseként.

Lajosmizse Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Lajosmizse Város Sportjáért Szakmai Kitüntető Díjat idén a Főnix Dance Sport Gyermek- és Ifjúsági Központ Egyesület részére adományozza. Az elismerést Dóka-Mezei Anett, az egyesület művészeti vezetője vette át.

A Lajosmizse Város Közművelődéséért Szakmai Kitüntető Díjat Prof. Dr. Kürti László kapta, aki több mint 20 éve aktívan részt vesz Lajosmizse kulturális életében, helytörténetének kutatásában.

A Lajosmizse Város Településfejlesztéséért Szakmai Kitüntető Díjat a Gomép Ipari és Kereskedelmi Kft. részére ítélte oda az önkormányzat, amit Gombkötő Márk tulajdonos vett át.

A Lajosmizse Város Sportjáért Szakmai Kitüntető Díjat idén Árva Zsolt kapta.

Az önkormányzat Környezetvédelmi díjban részesítette Dollákné Drabant Zsuzsanna Eötvös Lóránd utca 52. számú lakost, Kasza Gizella Mizse tanya 87. számú lakost,Tapodi Sándor, Horváthné Krompaszky Mária, Ermel Mária, Gulyás Attila Bem utca 28. alatti lakosokat, Ráczné Csépke Éva Ady Endre utca 26. szám alatti lakost, valamint a Converter Food Kft.-t és a Faház Kisvendéglőt.

Az ünnepség után Basky András polgármester vezetésével a résztvevők megkoszorúzták a művelődési ház előtt álló Szent István szobrot. Az eseményen a műsort adott a Lajosmizsei Városi Kamarakórus és a MASZK.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában