Galériával

2022.08.21. 13:51

Székelykaput állítottak a centenáriumi évfordulón Tompán

Tompa fennállásának százéves, és az erdélyi Gyergyóújfaluval harminc évvel ezelőtt kötött testvértelepülési kapcsolat előtt tisztelegve emeltek egy székelykaput a település központjában, amelyet augusztus 20-án, az államalapító ünnepen avattak fel.

Pozsgai Ákos

Augusztus 20-án avatták fel a székelykaput.

Fotós: Pozsgai Ákos

Tavaly született meg a döntés a székelykapu állításáról, amely régi álma volt a tompaiaknak, és a Városunkért Alapítványon keresztül több mint nyolcvanan anyagilag is támogatták a másfél millió forintból megvalósult székelykapu felállítását.

Az erdélyi testvértelepülési találkozón vázolta az elképzeléseket Véh László tompai polgármester Egyed József, Gyergyóújfalú polgármesterének az elképzelést, aki segített kiválasztani, hogy milyen típusú székelykapu készüljön. Sólyom Csaba és Molnár Zsolt erdélyi mestereket kérték fel a sajátos gyergyóiújfalui stílusjegyeket mutató hagyományos kötött kapu faragására.

A gyergyói székelykapu abban különbözik más erdélyi tájegységek tömörebb, robusztusabb megjelenésű kapuinál, hogy tölgy helyett fenyőfából készül és a deszka csipkék, valamint a deszka áttörések váltakozása finomabbá, légiesebbé teszik. Az elkészült székelykaput kőlábakra állították, három különböző naprózsa került a kövekre is, a teljesség, az egység, és a forgó világmindenség jelképeit megjelenítve.

– „Sokunknak fontos az újfalusi testvértelepülési kapcsolatunk, hogy a Tompán évtizedek óta lobogó erdélyi zászló mellett egy újabb jelképpel mutassuk meg, hogy büszkék vagyunk a határon túli magyarságra, a székely emberekre, a székely kultúrára, az újfalusi barátainkra, ez a kapu jelképe a mi összetartozásunknak” – hangoztatta köszöntőjében Véh László, Tompa polgármestere.

Az ünnepélyes átadáson a Gyergyóújfalusi Fúvószenekar is közreműködött, az erdélyi testvértelepülés polgármestere, Egyed József úgy fogalmazott: „ez a kapu legyen egy csillagkapu önöknek, átjárás egy más világba, jöjjenek, sétáljanak át rajta és a túloldalt egy kedves világ lesz, merítsenek belőle erőt.”

A felállított székelykaput megáldotta Hozdik Zsolt tompai plébános, majd Egyed József gyergyóújfalusi és Véh László tompai polgármesterrel közösen avatták fel.

Az átadáson a Gyergyóújfalusi Fúvószenekar is közreműködött.
Fotós: Pozsgai Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában