Magyar Falu Program

2022.08.29. 14:50

Sikeres fejlesztést és eszközbeszerzéseket ünnepeltek Dusnokon

A napokban mutatták be a településen a Vajas-parti sétány napelemes világítását, valamint a nagy összegű településkarbantartó gépeket. A fejlesztés és az eszközbeszerzés a Magyar Falu Program pályázatból jöhet létre összesen közel 27 millió forintból.

Márton Anna

Mindszenti István polgármester (középen) és Zsigó Róbert (jobbra) képviselő mondtak beszédeket az ünnepségen

Fotó: Márton Anna

Az átadást az államalapítási ünnepség előzte meg a Hétvezér parkban. Kiss Ábel és Sánta Lilien tolmácsolásában Szent István és kortárs szerzők intelmeit elevenítették fel. A dusnoki diákok énekét követően bemutatták a sikeres pályázatokat.

A dusnoki önkormányzat a Magyar Falu Program keretében 2021-ben meghirdetett Kommunális eszköz beszerzése elnevezésű pályázaton közel 15 millió forintot pályázott sikeresen. A projekt keretében összesen 13 darab kommunális eszközt szereztek be, melyek a parkok, közterületek karbantartásában nyújtanak nagy segítséget. A megvásárolt eszközök között vannak kéziszerszámok, mint például fúró- vésőkalapács, csavarbehajtó, sarokcsiszoló, de nagyobb értékű benzinmotoros fűnyírógépek, ágaprítógép, rézsűkasza és fűnyírótraktor is.

Az eseményen elhangzott, hogy az önkormányzat közösségszervezésre és eszközbeszerzésre közel 5,5 millió forintot nyert, amelyből közösségszervező bértámogatásra és professzionális tűzálló rendezvénysátorra költhetnek.

A Vajas-parti sétány kivilágítására közel 12 millió forint támogatást nyert a település a Magyar Falu Program kiírásán, ebből a Házaspárok útja közvilágításának kiépítésének első ütemét valósították meg. A projekt a megnyert támogatási összegen felül minimum 15 százalék önrész kiegészítésével valósul meg. A beruházás jelenlegi első üteme során a Vajas-parti sétányt a volt gázcsereteleptől a Tulipán utcai kanyarulatig összesen 60 darab napelemes kandeláberrel világítják meg, melynek kivitelezési munkálatai folyamatban vannak. 

Az ünnepi műsoron köszöntőt mondott Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, valamint Mindszenti István polgármester. Zsigó Róbert emlékeztetett arra, hogy ezer esztendővel ezelőtt nagy elhatározások és tettek születtek. A felmenőink ezer évvel ezelőtt belátták, hogy megmaradásunk záloga az egységes emberi közösség, hangsúlyozta. 

– Szent István, aki az államalapítás művét kiteljesítette, tisztában volt azzal is, hogy csak a hitnek van teremtő ereje, és hogy csak a hittel bíró közösségek képesek arra, hogy Európában meggyökerezzenek. Első, szent királyunk hosszú távra biztosította államunk függetlenségét. Az általa lerakott szilárd alapok még a zivataros századainkban, az idegen uralmak kilátástalannak tűnő helyzeteiben is képesek voltak megőrizni a magyarok szabadságvágyát. Törekvésünket az önrendelkezésre, a függetlenségre – fogalmazott a képviselő. Hozzátette: nagyjaink közül sokan kényszerültek annak a ténynek a felismerésére, hogy a szabadságunk és a fennmaradásunk csak és kizárólag rajtunk múlik. 

Továbbá hangsúlyozta, hogy az állam voltaképpen nem más, mint a mi közös akaratunkból és munkánkból, a mi hozzájárulásunkból fönntartott intézmény.

– Éppen ezért ki kell mondanunk: a szorgalommal, munkával felépített erős Magyarország a béke és az építkezés pártján áll, szemben a pusztításra és az egység megbontására törekvő erőkkel. Nekünk nem szabad letérnünk a kijelölt útról. Nem szabad elvágni keresztény gyökereinket. Meg kell őrizni hagyományainkat, a ránk hagyott örökséget. Csak így tudunk olyan országot és olyan településeket építeni, ahol jó felnőni, jó élni, ahol mindenki biztonságos otthonra lelhet – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában