Kulturális nap

2022.08.05. 07:00

Roma nap lesz Tasson

Kulturális napot tart szombaton a tassi Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A rendezvény keretében a környező települések hagyományőrzői is színpadra lépnek.

Gulyás Sándor

– Második alkalommal szervezzük meg kulturális fesztiválunkat. Rendezvényünk célja, hogy a környező települések tehetséges fiataljainak bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk, ápolva a roma hagyományokat. Az idei esztendőben öt településről, Szabadszállásról, Dunavecséről, Izsákról, Kunszentmiklósról, Soltról érkeznek a tánccsoportok. A programot a Száztagú Cigányzenakar és a helyi nyugdíjas klub tagjainak, valamint a Levendula Tánccsoport előadása színesíti. A rendezvény vendége lesz Horváth Szilveszter, a Bács-Kiskun Nemzetiségi Roma Önkormányzat elnöke – mondta el hírportálunk érdeklődésére Nédó Béla, a Tassi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A tassi roma önkormányzat három éve jött létre, tevékenységüket a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések nagyban lekorlátozták.

– A helyi romák mindennapi életének megkönnyítésén fáradozunk. Ellátjuk képviseletüket és megoldást keresünk a helyi cigányságot érintő problémákra, segítjük a fiatalok felzárkóztatását. Feladatunknak tekintjük emellett etnikai hagyományaink ápolását, identitásunk megőrzésének elősegítését. A pandémiás időszakot követően tudtunk igazán munkába állni, tavaly megrendeztük első roma kulturális napunkat, majd képviseltettük magunkat a tassi töltöttkáposzta-főző versenyen, ahol az előkelő harmadik helyen végeztünk. Idén nyáron két kisebbségi rendezvényünk lesz tizenöt gyermek részvételével. Az elsőnek a Duna parti ifjúsági tábor, a másiknak a faluház ad otthont. Mindkét program ingyenes, melynek költségét pályázati pénzből finanszírozzuk. A télen pedig megtartjuk Mikulás ünnepségünket, melynek keretében a településen élő valamennyi gyermek ajándékot kap – sorolta a terveket Nédó Béla elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában