Galériával

2022.08.14. 17:49

Negyvenöt éves a Kútágas 77 Citerazenekar

Soltvadkert és Bócsa rengeteg szállal – gazdasági, családi, egyházi – kapcsolódik egymáshoz. Az egyik szál kulturális, erre emlékeztek szombat délután Bócsán a Hungarikumok Házában.

Barta Zsolt

Zenéléssel ünnepeltek az évfordulón.

Fotó: Barta Zsolt

Éppen 45 éve alakult a Kútágas 77 Citerazenekar, amelyet Duchai György alapított Soltvadkerten a Kútágas dűlőben. Ma már lánya Duchai Judit és párja a bócsai Tóth János viszik tovább társaikkal az örömzenélés hagyományát. Az ünneplőket köszöntötte Szőke Tóth Mihály bócsai polgármester, aki hangoztatta, hogy mindkét településen komolyan veszik a népzenei hagyományok tiszteletét.

A vadkertiek Kútágas 77 Citerazenekara, mindkét településről összefogta a népi hangszeren játszani tudókat. Ez a szervezet szinte kétlaki. A próbákat hol itt, hol ott tartják. Őt követte a köszöntők között Temerini Ferenc soltvadkerti polgármester, aki szintén említette, hogy a zenekar egy vadkerti- bócsai együttes, amely a két települést összefogja. Majd megköszönte Duchai Juditnak az együttes irányításában játszott munkáját.

Őt követte Káposzta Lajos nyugalmazott evangélikus esperes, aki azt hangsúlyozta köszöntőjében, hogy a közös zenélésben nem csak az esztétikai élmény a kiemelkedő, hanem az is, hogy az emberek a családok együtt vannak. Olyan közösséget alkotnak, amelynek a tagjai máskor is számíthatnak egymásra.

A 45. évfordulóra eljöttek az együttes tisztelőin kívül azok az együttesek is, akik tagjaival a zenekar baráti kapcsolatokat ápol. Így itt volt a Nagykikindai Őszirózsa Asszonykórus, akik tagjai a Délvidéken és nálunk is jól ismert népdalokat énekeltek. Fellépett a Balotaszállási Citerazenekar, a Keceli Bogárzó Citerazenekar, és az Átányi Nyugdíjas Népdalkör is. A rendezvényen a vendégek természetesen tapsolhattak a Kútágas 77 Citerazenekarnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában