Hagyományőrzés

2022.08.07. 15:20

Négy évtizedes múltra tekint vissza Hajós és német testvértelepülésének kapcsolata

Hirrlingeni testvérvárosukat látogatták meg Hajós hagyományőrzői, akik közül többen az ötven évvel ezelőtti első találkozónak is résztvevői voltak. Hazánk valószínűleg legősibb testvértelepülési együttműködését őrzi a sváb nemzetiség, tehát volt mit megünnepelni.

Gábor János

Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület

A Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület július végén látogatta meg a németországi testvértelepülést, amellyel a város tavaly készült megünnepelni az együttműködés első ötven évét, de közbeszólt a koronavírus-járvány. A két város lakói eleve a népművészet kapcsán ismerik egymást, hiszen 1971-ben, a kalocsai Duna-menti Folklórfesztiválon találkoztak. A hirrlingeni tánccsoportot akkor a Hajósi Barokk Kastélyban szállásolták el a szervezők, mondván így egyszerűbb dolguk lesz, ha már egyszer a hajósiak többsége jól beszél németül.

– A kastély abban az időben gyermekotthonként működött, hálótermeit  a hirrlingeni csoport kapta meg. Éjszaka érkeztek, de fogalmuk sem volt, hogy hová. Másnap nagy meglepetésükre tapasztalták, hogy az utcán bárkihez is szólnak, németül válaszol, és mindenkivel tudnak svábul beszélgetni. Ez nagyon meghatotta őket és rögtön bensőséges viszony alakult ki közöttük – idézte fel emlékeit hírportálunknak Mayer Edina, a hagyományőrző egyesület elnöke hozzátéve, hogy nem sokkal később testvérvárosi megállapodást kötöttek. 

– Úgy tudom, hogy Magyarországon ez a legrégebbi partnertelepülési kapcsolat, és abban az időben nagyon nagy dolog volt, hogy egy nyugat-európai település szövetségre lép egy keleti blokkbelivel.  

Ezt az akkori rendszer persze nem nézte jó szemmel, de csak azért is aláírtak egy testvérvárosi megállapodást, 1982-ben.

A tánccsoport vezetője emlékeztetett: a hivatalossá tétel óta eltelt évtizedekben komoly kulturális, sport és gazdasági kapcsolatok eredtek. Szoros barátságok szövődtek, nem egyszer házasságkötésbe torkollt a két település közötti kapcsolat.  

Nem csoda, hogy  kölcsönösen fontosnak érezték, hogy együtt üljenek meg néhány fontos jubileumot. Az együttműködés negyvenedik, a hirrlingeni kastély visszaszerzésének kétszázadik, illetve az ottani Szent Márton templom építésének 250. évfordulóját közösen ünnepelték meg a németországi községben július utolsó hetében.

Mayer Edina elmondta, hogy szokás szerint hagyományőrző és táncos családoknál helyezték el a magyar delegáció tagjait: összekötött mindenkit a tánc, a közös nyelv és az elődök emlékei. Ez rendkívül fontos dolog, mert így generációkon keresztül lehet tovább vinni a két település kapcsolatát. Hozzáfűzte: megtiszteltetés volt jelen lenni Manfred Hofelich egykori polgármester díszpolgárrá avatásán. A politikus Hajósnak is díszpolgára, mert a 32 évig községvezetőként tevékenykedő férfiú nagy szeretettel ápolta az együttműködést Hajóssal. Megbecsültségét jól jelzi, hogy előtte csupán egy díszpolgára volt Hirrlingennek: az a helytörténész, aki a 19. században megírta a település krónikáját.

A hajósi hagyományőrzők az avatás mellett részt vettek más helyi rendezvényeken is: felléptek egy kulturális est keretében, közreműködtek vasárnapi istentiszteleten , illetve a Hirrligenben tartott nagyszabású folklór felvonuláson. 

Utóbbi esemény igazán grandiózus – jegyezte meg Mayer Edina, hiszen a helyi egyesületek seregszemléjén és vásárán régi járműveket, történelmi fegyvereket, fanfáros előadásokat, fúvószenekari koncerteket, néptánc-koreográfiákat mutatnak be a közönségnek. Az egyik leglátványosabb produkció kétségtelenül a Kastélyboszorkányoké, akik amolyan helyi busójárást rendeznek, maszkokkal, látványos jelmezekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában