Hamarosan elhárítják a hibát

2022.08.31. 13:59

Meghibásodás a Kalocsai járás ivóvízhálózatában: homokos víz folyik a csapból több községben

A Negyvenszállás III. számú kút meghibásodása miatt homok került a ivóvízhálózatba, így Miske, Drágszél, Homokmégy, Öregcsertő, Szakmár és Újtelek településeken a víz minőségének romlásával kell számolni – jelentette be közleményben a Kiskunsági Víziközmű–Szolgáltató Kft. Szigeti Attila műszaki igazgató kérdésünkre elárulta: rendkívül ritkán előforduló hiba történt a berendezésnél, de mégis csak egy 1957-ben fúrt kútról van szó.

Gábor János

A homokos víz az egészségre teljesen ártalmatlan, így annak sem lesz panasza, aki véletlenül fogyasztott belőle.

Fotó: Gábor János/illusztráció

A szakember kifejtette: erről a negyvenszállási kútról normál esetben kivételesen tiszta minőségű vizet lehet nyerni, így előszeretettel használják, de csak tartalék forrásként – például nyáron, a nagyobb lakossági fogyasztás hónapjaiban, vagy akkor, amikor más ágakon mosatási munkákat végeznek. A kiváló tisztaság miatt ezen a – mára persze korszerűtlenné vált kúton – elég volt megszűrni a vizet, míg ahhoz hasonló tisztítóberendezéseket nem igényelt, amilyenek a barákai vízbázisnál vannak. Ott magas vas- és mangántartalmú vizet tudnak csak kitermelni, amit nyilván eltávolítanak, mielőtt a hálózaton továbbítják. Mivel ehhez hasonló eljárásokra a Negyvenszállás III-as esetében nem volt szükség, csak szűrőkön áramlott át a víz, de ezek most feltehetőleg beszakadtak, vagy kilyukadtak, így a vízzáró réteg homokja akadálytalanul a rendszerbe ömlött – magyarázta.

Szigeti Attila elmondása szerint az innen ellátott települések közül csak a homokmégyi ivóvízbe jutott nagyobb mennyiségű homok, miközben nem érkezett panasz például Miskéről és Öregcsertőről, hiszen arrafelé nagyobb térfogatú vezetékek szállítják az ivóvizet. 

A kút ezzel a meghibásodással mindenesetre kilehelte a lelkét 

– jegyezte meg, hozzátéve: később majd újat kell fúrni helyette.

A homokot a rendszer jelenleg lezárt keleti ágából egy rutinszerű mosatási munkával teljesen el tudják távolítani; ez már folyamatban van és a műszaki igazgató úgy véli, az esti órákra meg is szűnik a probléma. A homokos víz nyilván nem kellemes látvány, de az egészségre teljesen ártalmatlan, így annak sem lesz panasza, aki véletlenül fogyasztott belőle – fűzte hozzá, majd megerősítette a közleményben írt javaslatokat: az automata mosógépek, illetve mosogatógépek használatát a rend helyreállításáig mindenképpen érdemes mellőzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában