Képekkel

2022.08.05. 14:30

Lángok pusztították el a jakabszállási család gazdaságát

Néhány óra alatt vált hamuvá a jakabszállási Vig család több mint három évtizedes munkája, amikor június 21-én tűz ütött ki a helvéciai tanyavilágban lévő tehenészetük közelében és szinte szempillantás alatt terjedtek át a lángok az épületekre. Két nagy istálló égett le, bennük a télre való szemes takarmánnyal, darálógéppel, marhasóval, a fejőállással és a fejéshez használt géppekkel és eszközökkel. Mindemellett 350 körbála téli takarmány is elégett, köztük a téli etetéshez szükséges csomagolt bálákkal. A tej és terjtermékek készítésével foglalkozó család kilátástalan helyzetbe került, mindent újra kell építeniük, az eszközöket, takarmányt pótolniuk.

Horváth Péter

Vig János és Vigné Szappanos Ildikó

Az istállók mögötti útról indult a tűz, nem tudni mi okozta, mert még tart a tűzvizsgálati eljárás. Az állatokon kívül mindenünk odaveszett – mondta Vig János.

– A lángokat lehetetlen volt megfékezni, a 60 kilométer/órás szél miatt rohamosan terjedt a tűz, szempillantás alatt enyészett el a gazdaság – tette hozzá felesége, Vigné Szappanos Ildikó, aki még mindig az események hatása alatt van. – Ahová a szem ellátott, minden lángokban állt. A halálfélelem és annak a bénító érzésnek a szorításában kellett cselekednünk, hogy éppen most veszítünk el mindent – mondta Ildikó, aki még nem heverte ki a traumát, és attól tart, hogy sosem állnak fel a csapásból.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy sikerült megmenteni a 17 tehenet, a mindent elborító füstben, a villanypásztort átvágva menekítették a rémült állatokat a szomszédos erdősáv felé. A növendék bikákat helyhiány miatt el kellett adni, a többit szomszédjuk fogadta be egy hónapra, a napokban kerültek vissza a használt lemezekből lefedett, oldalfalak nélküli karámba, ahol szükségmegoldásként egy mobil fejőgéppel fejik a teheneket. Az istállóépületekkel ellentétben szerencsére a tejhűtő megrongálódva, de megmaradt, így tudják értékesíteni termékeiket a kecskeméti piacon – de az átélt stressztől jóval kevesebb tejet adtak a tehenek, most kezd helyreállni a normális hozam 

– mondta János.

Az önerőből boldoguló család most, hogy gazdaságuk legnagyobb részét elvesztették, nagy bajban van. Próbálkoztak azzal, hogy a megmaradt téglákból újjáépítsék az istállókat, de azok annyira átégtek, hogy elporladnak a kézben.

– Gondolkodtunk azon, hogy valahogyan újraépítsük az épületeket, de a józan ész azt diktálta, hogy ha az állatok megmaradtak, akkor takarmányra van szükség, így arra fordítottuk megtakarításunkat – mondta János, hozzátéve, hogy néhány bála szénát és szalmát jóakaratú felajánlóknak köszönhetően sikerült beszerezni, a család pedig összeadta a téli takarmány árát, de a szállításra már nem jutott. További szárított takarmányra is szükségük lenne, vagy 300 bálára, ami középáron, haszon nélkül hárommillió forint. Segítségre volt ígéret, de ebből jórészt csalódás lett csak.

Még a forró, aszályos időket éljük, de néhány hónap múlva már beköszönt a hideg, ezért megoldást kell találniuk az állatok téli elhelyezésére, mert a nyitott oldalú karám erre nem alkalmas.

– Egy könnyűszerkezetes, szendvicspaneles épület felépítése hosszabb távra jelentene megoldást. Bontásból származó alapanyagokat elfogadható áron ajánlottak, ha mindenki tartja az ígéretét, talán a karámból kialakított átmeneti fedett helyen lehetnek az állatok télre. Ez a 25-30 négyzetméteres épület megoldaná a hideg idők problémáját, de ez még nem jelent végleges megoldást. Ehhez segítségre van szükségük, mert nagyon drága a fa- és a vasanyag 

– mondta János, hozzátéve, hogy minden erejükkel azon vannak, hogy újjáépítsék kicsi gazdaságukat. Ehhez sok erő kell, ami a legtöbbször megvan, de akadnak nehéz napok, amiken talán segíthet túllendülni némi kívülről érkező jószándék.

Aki pénzbeli segítséget nyújtana a családnak, az a Vig János Sándor nevén lévő 11773322-01946534-00000000 számlaszámon teheti. Aki alapanyaggal, munkaerővel segítené az újrakezdést, felveheti a kapcsolatot Jánossal a 0620/360-8007 telefonszámon.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában