Programsorozat

2022.08.22. 16:06

Indul a szegregált városrészek felzárkóztatása Kalocsán

Főleg a Szőlők köze városrészben élő romákat célozza meg az önkormányzat, két párhuzamosan zajló projekttel. Infrastruktúra-beruházások negyedmilliárd forint értékben indultak el, de most megkezdődött egy szociális programsorozat is.

Gábor János

Rumi László intézményvezető és a programot összefogó Pécsi Vivien önkormányzati képviselő, a Szociális Bizottság elnöke a tájékoztatón

Fotó: Gábor János

Sztárok és elismert tudósok is tartanak majd előadásokat a Társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok című projekt keretében. Az úgynevezett Mintakép sorozattal arra igyekszik rávilágítani a Szociális Központ, hogy kemény munkával ki lehet törni a hátrányos helyzetből – hangzott el a Szőlők köze sportcentrumban hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

Rumi László, az önkormányzattal konzorciumi partnerként együttműködő Szociális Központ igazgatója kérdésünkre kifejtette: mostantól két, egymást kiegészítő projekt fut együtt, hiszen több fizikai beruházás mellett a következő bő fél évben lebonyolítanak egy a humánpolitikai programot is. Ez utóbbit végzi az ő intézményük: lakossági fórumokat és előadásokat, gyermektáborokat vagy például egészségügyi szűréseket szerveznek.

– Elsősorban a roma lakosokat szeretnénk megtalálni ezzel programmal. Szeretnénk, ha minél többen megjelennének és a hasznukra válna – foglalta össze az intézményvezető.

– A táborozás teljesen ingyenes: egy forintot sem kell fizetniük érte, holott teljes ellátás is jár mellé – tette hozzá.

Az ettől a héttől elérhető foglalkozások közül kiemelte a Mintakép Programot, aminek keretében ismert, sikeres romákat hívnak meg Kalocsára, hogy élő példákkal szemléltessék: tenni akarással és kitartással igenis ki lehet törni a szegregált területekről.

Mint mondta, törekednek arra, hogy elsősorban a város környékéről elszármazott személyeket, például művészeket, tudósokat szerepeltessenek az előadás-sorozatban, hogy a résztvevők még elérhetőbbnek érezhessék a sikeres életutakat, amikért – ha keményen is – mindenképpen érdemes megküzdeni. 

Példaként megemlítette: már szervezés alatt áll egy roma származású atomfizikus, illetve a Magna Cum Laude és a NAZA zenekarokból ismert Mező Misi énekes előadása.

– A programokra a nem roma származású érdeklődőket ugyanúgy várjuk, hogy megismerhessük egymás kultúráját és ezzel közelebb kerüljünk egymáshoz – mondta Rumi László. Szerinte remek alkalom lesz a találkozásokra a „XXXI. Csíplek Kalocsa! Paprika- és Gasztrofesztivál” roma sátra, ahol a kulturális programok mellett sztárfellépőkre is számíthatnak a vendégek. 

Hozzátette: a programoktól minden egybevetve azt remélik, hogy a leszakadt társadalmi rétegekhez tartozó romák kellő motivációt fognak meríteni belőlük és végső soron javítani tudnak az életvitelükön.

– Ez egy jó cél, de figyelembe kell venni, hogy mást tarthatnak jó programnak a romák, mint mi, akik a szervezésen dolgozunk. Másképp gondolkodnak, más az életfilozófiájuk, és ennek megfelelően már mi is másképp állunk hozzájuk – vázolta az igazgató. Hangsúlyozta: a minél jobb eredmény elérése érdekében a projekten belül hat szociális segítő dolgoz ki összesen 160 egyéni fejlesztési tervet.

A tájékoztatón szintén felszólaló dr. Filvig Géza polgármester elmondta: az önkormányzat nagy figyelmet fordít a Malomszög utca környékének, mint szegregált városrésznek a fejlesztésére. Erre a célra egyrészt egy már folyamatban lévő, 250 millió forintos pályázatot nyertek, amiből különböző infrastrukturális beruházásokat hajtanak végre, másrészt sikerrel szerepeltek egy másik tenderen, ami 75 millió forintot jelent, különböző humánszolgáltatások nyújtására. A társadalmi integrációt, közösségfejlesztést, szemléletformálást, oktatást, iskolai felzárkózást, családsegítést és többek között gyermekjóléti szolgáltatást is tartalmazó projekt 2023. március 31-ig tart – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában