Jubileum

2022.08.02. 19:55

Húsz éve nyitotta meg kapuit a bajai kórház sürgősségi osztálya

A Bajai Szent Rókus Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya (SBO) idén 20 éves évfordulóját ünnepli. Dr. Fenyő József osztályvezető főorvos a kezdetektől napjainkig kísérte figyelemmel az osztály kialakítását, fejlesztését. A mindig segítőkész, derűs osztályvezető főorvost a kezdetekről és a jelenlegi állapotokról kérdeztük.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Húsz évvel ezelőtt indult el a Sürgősségi Betegellátó Osztály Baján. Dr. Fenyő József 1989. novemberében került Bajára, a Központi Aneszteziológiai és Intenzív terápiás osztályra. 

– Ez az első szakvizsgám, itt dolgoztam 1989-től 2002 januárjáig, amikor kineveztek a sürgősségi osztály vezetőjének, azóta vezetem ezt az osztályt. Az osztály az elsők között alakult az országban, tulajdonképpen az első tízben benne volt a bajai részleg

 –emlékezett a kezdetekre Fenyő József főorvos. 

 Az eredeti cél az volt, hogy itt történjen a súlyos, életveszélyes kórképek ellátása, illetve minden hevenyen kialakuló kórkép ellátása, mely sürgős beavatkozás híján életveszélybe torkollhat, illetve maradandó egészségkárosodást okozhat. 

– Megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel, a diagnosztikus szakmák, illetve a gyors konzíliumok segítségével az akut kórkép időben diagnosztizálható, és azonnali terápiával életet tudunk menteni vagy életminőséget megőrizni. Ezzel indítottunk 2002-ben, aztán úgy alakult, hogy egyre nagyobb lett a forgalmunk. A mai forgalmunk négy-ötszöröse a 20 évvel ezelőttinek – mondta hírportálunknak dr. Fenyő József. Hozzátette, hogy a kollégái is erre panaszkodnak a különböző kongresszusokon, hogy mindenütt ez a tendencia. A mai világban az emberek türelmetlenek, és gyakorlatilag nagyon sokszor olyan dolgokért mennek be a kórházba, mint amilyenekért korábban nem.

– Megértem a betegek türelmetlenségét, illetve vannak bizonyos helyzetek, amikor a hosszú előjegyzési idő miatt nem lehet várni. Elfogadom, hogy nem lehet bizonyos szakrendelésekre három-négy hónapot várni, ha a betegnek most van panasza. Őket most kell ellátni. Így voltunk hatványozottan az elmúlt két és fél évben a koronavírus-járvány miatt. Nagyon megnőtt a forgalmunk. Ugyanakkor mindig résen kell lennünk, mert sokszor az a beteg van a legkritikusabb állapotban, aki nem jajong, nem üvöltözik a folyosón, hanem szép csendben szenved. Ezért fontos a munkánkban, hogy ezeket a kritikus állapotú betegeket kiemeljük a beáramló tömegből 

– részletezte a főorvos.

Ezért vezették be 2016-ban a triázs rendszert.

– Nagy örömünkre 2016 februárjában egy teljesen megújult, új műszerparkkal felszerelt, modern ágyakkal, építészetileg is gyönyörű épületbe kerültünk. Ekkor már a triázs rendszer szerint működtünk. Most tulajdonképpen van egy központi betegfelvételi rész, ahol egy szakképzett ápoló és egy adminisztrátor dolgozik, és a bejövő betegekből próbálják kiszűrni a legsúlyosabbakat. Ilyenkor nekünk előre telefonálnak a rendelőbe. Mivel nagyon nagy a forgalom, még így is nagyon sokat kell várni a betegeknek. Nem látom a kiutat, mert az a tendencia, hogy többnapos – sokszor megkésett – panaszokkal kerül be valaki, és akkor hirtelen, este kell valamit csinálni. Ugyanakkor tartom az álláspontomat, hogy minél nagyobb a forgalom, az az igazán súlyos betegek rovására megy, mert elveszi az időt a személyzettől. – mondta.

– A kollégák ragyogóak. Főállású orvosként egyedül kezdtem 2002-ben, de itt volt mellettem Kovácska Zsuzsa doktornő, aki a 2-es belgyógyászaton dolgozott. A legrégebb óta itt dolgozó külsős kolléga dr. Fridrik Pál belgyógyász, kardiológus, háziorvos szakorvos, aki a kezdetektől besegít nekünk. Együtt dolgoztam Pafféri Éva doktornővel még az intenzíven, majd 15 évet volt az osztályunkon, ő már hat éve Nemesnádudvaron háziorvos – sorolta Fenyő József.

dr. Fenyő József
Fotó: Márton Anna

Megemlítette, hogy van visszatérő kollégájuk, dr. Brezánszky Csaba, aki 13-14 évet volt kint Angliában és most végleg hazatért, március óta ismét az osztályon dolgozik. Dr. Paulai Mária belgyógyász szakorvos két éve segíti a munkájukat.

– Meg kell emlékeznünk Kajtár Ritáról, első főnővérünkről, akivel együtt kezdtük az osztály szervezését 20 éve, öt évig dolgozott osztályunkon, és néhány évvel ezelőtt hunyt el. Dr. Márkos Zsolt intenzíves szakorvos is 10 évig segített minket, néhány évvel ezelőtt ő is elhunyt. Vannak további nagyon jó kollégák, sürgősségi szakorvosok, illetve egyéb belgyógyászkollégák is. Az ide bedolgozó fiatalokban már látom a jövő nagy orvosait. Azt gondolom, hogy nagyon jó a gárda, de folyamatosan változik. Kicsit olyan vagyok néha, mint az idős zenész, aki a 20 éves zenekarban csak egyedül van a kezdeti tagok közül – tette hozzá nevetve a főorvos. Meggyőződése, hogy derűs életszemlélet, humor nélkül nem lehet bírni hosszú éveket át a sürgősségi munkát.

Hat nővérrel kezdték a munkát az SBO-n, plusz volt még egy főnővér és adminisztrátor is. A legutolsó nővér, aki velük kezdett, már három hónapja főnővér más osztályon, így az eredeti létszámból már senki nem maradt rajta kívül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában