Barátság

2022.08.15. 13:55

Felavatták Petőfi-mellszobrát Félegyháza testvértelepülésén

Jövőre lesz három évtizede, hogy az elszánt magyar–magyar barátság jegyében testvértelepülési szövetségre lépett Korond és Kiskunfélegyháza. A sóvidéki településen a napokban felavatták azt a Petőfi-mellszobrot, amit Félegyháza városa adományozott korábban az erdélyi községnek.

Tapodi Kálmán

A szobornál (balról): Dr. Ónodi Izabella, dr. Tarjányi József (takarásban), Hunyadi László, Isán András és Isán-Gondi Éva

Forrás: Beküldött fotó

Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész bronzból készült Petőfi-mellszobra a korondi szakközépiskola előtti téren kapott helyet. A világjárvány okozta helyzet miatt azonban csak most nyílt alkalom az újbóli találkozásra és a szobor felavatására. Az ünnepségre a tizenhatodik alkalommal megrendezett fúvószenekari találkozó keretein belül került sor.

Az egybegyűlteket köszöntő Katona Mihály korondi polgármester hangsúlyozta, hogy az alkotás az eddigieknél is szorosabbra fűzi a két település közötti kapcsolatot és segít a korondiaknak a költő emlékének ápolásában.

– Korondi barátaink többek között a leghíresebb anyagformálók – mint azt az egész világon ismert kezük munkája is bizonyítja. 

A mi kiskunfélegyházi Petőfi Sándorunk pedig az egyik leghíresebb szóformáló, akinek gondolatai több tucat nyelvre lefordítva meghódították az egész világot. 

Ámde formálni nemcsak az anyagot és a szavakat lehet, hanem az emberi kapcsolatokat, a határokon átívelő határtalan barátságot is. Ennek a formálásnak azonban reményeim szerint sohasem lesz vége. Ez nem egy korondi kerámia, ami el tudja nyerni végleges formáját, vagy egy Petőfi-vers, amit a költő befejezett és úgy él tovább. A barátság formálása mindig újabb és újabb alakot ölt, mindig újabb és újabb erőfeszítéseket kíván. Legyen hát ilyen megújuló és örökké formálódó kötelék Korond és Kiskunfélegyháza között – fogalmazott beszédében dr. Ónodi Izabella, kiskunfélegyházi önkormányzati képviselő, a testvértelepülés küldöttségének vezetője.

A Petőfi-szobor.
Forrás: Beküldött fotó

A kézdivásárhelyi származású képviselő asszony elmondta, hogy Félegyháza képviseletében 2014-ben járt először Korondon, ahol azonnal otthon érezte magát. A házigazdák vendégszeretete és életvidámsága nem kopott az évek során, és most is igyekeztek olyan programokat összeállítani a látogatóknak, hogy élményekkel telve vihessék haza a korondiak jó hírét.

A félegyházi delegáció mellett több testvértelepülés küldöttjeit is fogadták Korondon. A vendégek jártak például Szejkefürdőn Orbán Balázs székely író, történész, etnográfus sírjánál és ellátogattak Tamási Áron író szülőházához és sírhelyéhez Farkaslakán.

Az avatón jelen volt a 89 éves Hunyadi László szobrászművész is, aki – mint mondta – örömmel értesült, hogy Korondra került az általa készített Petőfi-mellszobor egyik változata.

A Sóvidék dinamikusan fejlődő települése Korond

Az ünnepi alkalmon jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és alelnöke, Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki elnöke is. A politikusok kiemelték Katona Mihály polgármester munkásságát, aminek köszönhetően a Sóvidék egyik legdinamikusabban fejlődő település lett Korond. Dr. Ónodi Izabella beszélgetései orán megtudta, hogy a fejlesztések folyamatosak az erdélyi településen, ahol megújul a mentőállomás és az egészségház. Korszerűsítik az általános iskolát és aszfaltos út épül Pálpataka felé is.

– Külön öröm számomra, hogy az első női képviselő is megjelent a korondi képviselő-testület tagjai között Imre Anna személyében, akinek ez úton is sok sikert kívánok munkájához – tette hozzá dr. Ónodi Izabella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában