Kecskemét

2022.08.18. 11:08

Éles riasztás: azonosítatlan repülőgépet fogtak el a Gripenek

Megtörtént a magyar Gripenek első, elfogással járó éles riasztása a 2022. évi NATO Balti Légtérrendészeti misszió keretében csütörtökön.

baon.hu

Forrás: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook-oldala

A MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook-oldalán tette közzé, hogy a magyar vadászrepülőgépeket csütörtökön kora hajnalban, egy azonosítatlan repülőgép miatt emelték a magasba. A Gripenek a nemzetközi eljárásrendnek megfelelően sikeresen elfogták és azonosították a Balti-tenger fölött déli irányba tartó, IL-76 típusú orosz repülőgépet, amely ugyan kapcsolatban volt a légiforgalom irányítással és használta a válaszjeladót, azonban nem rendelkezett repülési tervvel. Az elfogást követően a Gripenek visszatértek a litvániai, Siauliai repülőbázisra.

Mint írják, a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység – 2015, majd 2019 után immár harmadik alkalommal, a NATO „Baltic Air Policing” misszió 60. váltásában – augusztus 1-től négy hónapon keresztül, közel 80 katonával és négy JAS-39 Gripen harci repülőgéppel látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait. A litvániai Siauliai repülőbázison települve, hazánk vezető nemzetként - NATO parancsnokság alatt - Németországgal, Csehországgal és Olaszországgal közösen vesz részt a misszóban.

Észtország, Lettország és Litvánia 2004-es NATO csatlakozása óta, a kollektív védelem jegyében a szövetséges országok garantálják a három balti ország légterének védelmét négyhónapos váltásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában