Döntés

2022.08.28. 07:00

Eláll a kisvonatvásárlástól a kalocsai önkormányzat

Egyelőre nem vásárolja meg az önkormányzat azt a gumikerekes városnéző kisvonatot, amelynek beszerzését több alkalommal is a városatyák elé vitték, mire a testület megszavazta. A több mint 33 millió forintos ügy végére a Közbeszerzési Bizottság tett pontot azzal, hogy augusztusi találkozóján nem fogalmazott meg ajánlattételi felhívást, így a közbeszerzési eljárás nem indulhat meg – áll a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott előterjesztés szövegében.

Gábor János

Képünk egy korábbi képviselő-testületi ülésen készült.

Fotó: Gábor János

A dokumentum emlékeztet: az áprilisi testületi döntés óta bekövetkezett gazdasági változások komoly kihívások elé állítják az önkormányzatot, és ennek „következményei jelenleg még nem teljesen beláthatók”, így a döntést újra megfontolták és arra jutottak, hogy előre nem meghatározott ideig elhalasztják a jármű beszerzését. A kisvonatot turisztikai beruházásnak szánta az önkormányzat, és az üzemeltetését a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft.-re bízta volna.

A vásárlást ellenző képviselők anno sokallták a bruttó 33,6 millió forintos vételárat, aminek a megtérülését nem látták biztosítottnak, illetve kifogásolták, hogy nem tudni mekkora fenntartási költségekre lehet számítani, így a beszerzést többek között nem időszerű luxusberuházásnak nevezték. Az elállásnak így is lesz egy több mint 800 ezer forintos költsége, mivel a közbeszerzési szakértői feladatok költségét az üzlet meghiúsulásától függetlenül ki kell fizetni. A járművásárlásra szánt összeget a korábbi testületi ülésen hozott döntés értelmében már elkülönítették a költségvetésben. Ezt a – a felmerült költségekkel csökkentett – tételt (közel 32,8 millió forint) most visszavezetik az általános tartalékba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában