Galériával

2022.08.23. 14:35

A balesetben elhunyt félegyházi kislány emlékére szerveztek közlekedésbiztonsági tábort

A májusban kerékpáros balesetben elhunyt 14 éves félegyházi kislány, Berki Fanni emlékére rendeztek közlekedésbiztonsági tábort Kiskunfélegyházán. A példás összefogással létrejött ingyenes tábor Fanni szüleinek kezdeményezésére valósult meg azzal a céllal, hogy ne történjen újabb hasonló tragédia a városban.

Vajda Piroska

Az ingyenes táborban a gyerekek a biztonságos kerékpáros közlekedés szabályait tanulhatják meg

Fotó: Vajda Piroska

Több mint hatvan felsőtagozatos diák tanulhatja a biztonságos kerékpáros közlekedést abban az ingyenes táborban, amelyet a félegyháziak összefogásával és támogatásával szervezetek meg a Göllesz Viktor Általános Iskolában. A tábor keddi, ünnepélyes megnyitóján Balla László alpolgármester köszöntötte a gyerekeket és szüleiket. Elmondta, hogy a júniusban megrendezett harmadik, jótékonysági halászléfőző versenyen több mint 800 ezer forint gyűlt össze a tábor megvalósítására. Ezt az összeget még nagyon sok magánszemély és helyi vállalkozó is kiegészítette, hogy minél több diák vehessen részt az ingyenes balesetmegelőzési táborban. 

Az alpolgármester a megnyitón az is elmondta, reméli, hogy hagyomány lesz ebből a kezdeményezésből és mivel a gyerek körében egyre népszerűbbek a rollerek, a következő táborban kiemelt figyelmet szentelnek ennek a lábbal hajtós járműnek. 

A szervezők abban bíznak, hogy az őszi iskolakezdésre olyan tudás birtokában lesznek a táborozók, hogy szüleik biztonsággal elengedhetik őket kerékpárral az iskolába – nyilatkozta hírportálunknak az egyik főszervező, Bajzák Andrea. Az önkormányzat ifjúsági referensétől megtudtuk, hogy a közlekedésbiztonsági tábor ötlete egy beszélgetés alkalmával fogalmazódott meg benne és Fanni édesanyjában. Az volt a céljuk, hogy emléket állítsanak a tragikus körülmények között elhunyt kislánynak és megakadályozzák, hogy a jövőben ne történjen hasonló baleset Félegyházán. Bajzák Andreától megtudtuk, hogy a tábort szervező csapat már közel tíz éve dolgozik együtt. 

Minden évben az autómentes napon hasonló, balesetmegelőzési programokkal várják a gyerekeket. Most ezeket bővítették ki, így három napon át tart a táborozók felkészítése a Süveges Autósiskola munkatársaival és a rendőrséggel karöltve. Elméleti és gyakorlati oktatás egyaránt része a tábornak. A gyerekekkel a forgalmasabb közúti csomópontokat is bejárják és megbeszélik, hogy adott helyen, mire kell figyelni. 

A tábort a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai is segítik. Tóth Katalin irodavezető érdeklődésünkre elmondta, a táborozó 10-14 éves korú gyerekek még nagyon nyitottak és bátran vállalják az új kihívásokat. Ezt kihasználva tanítanak nekik elsősegélynyújtást, az újraélesztés fogásait, megtanítják nekik, hogyan kell baj esetén mentőt hívni. Ugyanakkor olyan életmentő applikációkkal is megismertetik őket, melyeket ingyenesen letölthetnek az okostelefonjaikra. Ezek használatát később akár szüleiknek, nagyszüleiknek is megtaníthatják – hangsúlyozta Tóth Katalin.  

A táborban nem csak a helyes közlekedésre, hanem a biztonságos elindulásra, a kerékpárok helyes felszerelésére is megtanították a gyerekeket.

 Ebben a Nor-Bike Kerékpár Szaküzlet és Szervíz munkatársai voltak a szervezők segítségére. A szakemberek valamennyi táborozó gyerek biciklijét átnézték és ha kellett meg is javították azokat. Ellenőrizték a kerékpárok fékrendszerét, váltóit, a világítást, a gumik állapotát és a csengőket is. Arra ösztönözték a gyerekeket, hogy a láthatósági mellény mellett a fejvédőket is használjanak – nyilatkozta lapunknak Lajos Norbert a szaküzlet vezetője. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában