Közlekedés

2022.08.22. 16:39

Bács-Kiskun megyét is érintik a menetrendváltozások

Augusztus 29-től életbe lép a 2021/2022-es menetrend szokásos, harmadik módosítása, amely több – főként regionális vasútvonalon – hoz jelentős menetrendi fejlesztéseket az átszállási lehetőségek javításával és a kínálat bővítésével. Az oroszlányi, a lajosmizsei—kecskeméti, a szegedi, a debreceni és a Székesfehérvár—Tapolca közötti vonalakon is módosul egyes vonatok közlekedése. Az érintett vonalakon a részlegesen vagy teljesen megváltozó menetrendek miatt érdemes utazás előtt tájékozódni az indulási időkről az Elvira menetrendi kereső vagy a MÁV mobilalkalmazás segítségével – közölte a mavcsoport.hu.

baon.hu

Fotó: Illusztráció / Máthé Zoltán

Budapest—Lajosmizse—Kecskemét vonal (142)

Táborfalva felől a Kecskemét irányú utasforgalom jobb kiszolgálása érdekében a Kecskemétről munkanapokon 5:50-kor induló, Lajosmizséig közlekedő S210-es személyvonat meghosszabbított útvonalon, Lajosmizse helyett Táborfalva állomásig közlekedik, a Lajosmizséről munkanapokon 7:07-kor induló, Kecskemétig közlekedő S210-es személyvonat hosszabb útvonalon, Lajosmizse helyett Táborfalva állomásról közlekedik, Táborfalváról 6:52-kor indul. Ezekkel összefüggésben viszont a Budapest felől Lajosmizsére 6:18-kor érkező S21-es személyvonat munkanapokon csak Táborfalva állomásig közlekedik, hétvégi- és ünnepnapokon a vonat változatlanul Ócsa—Lajosmizse között közlekedik. A Budapest  felé közlekedő, Lajosmizséről 6:41-kor induló S21-es személyvonat munkanapokon rövidebb útvonalon, Táborfalvától közlekedik, ahonnan 6:53-kor indul. –

A délutános műszakokból és a késő esti M3-as metróktól hazafelé igyekvők igényeihez igazodóan a Nyugatiból 22:18-kor induló vonat a teljes útvonalán a jelenlegihez képest 15 perccel később közlekedik, a Nyugatiból 22:33-kor indul.

Átalakul és bővül a hétvégi és ünnepnapi menetrendi struktúra a 142-es vonal alsó, Lajosmizse—Kecskemét szakaszán, a vonalon négy Nyugati pályaudvar és Lajosmizse között közlekedő S21-es személyvonat útvonala lesz meghosszabbítva Kecskemétig, illetve  három Lajosmizse és a Nyugati közötti személyvonat Kecskemétről közlekedik. A vonatok az új, bővülő eljutási lehetőségek mellett a korábbi hétvégi menetrendben közlekedő vonatokhoz hasonló időfekvésben, párperces időadat módosulással közlekednek, leszámítva a Kecskemétről 14:04-kor induló járatot, amely két órával későbbi időfekvésben közlekedik.

A Lajosmizsére 7:18-ra, 9:18-ra, 15:18-ra és 21:18-ra érkező S21-es személyvonatok hétvégi és ünnepnapokon tovább közlekednek Kecskemét állomásra.

A Lajosmizséről 8:41-kor, 10:41-kor és 16:41-kor induló, a Nyugatiba közlekedő S21-es vonatok hétvégi és ünnepnapokon meghosszabbított útvonalon közlekednek, Kecskemétről 8:04-kor, 10:04-kor és 16:04-kor indulnak.

Kőbánya-Teher állomáson a vasúti pályát érintő sebességkorrekciónak köszönhetően augusztus 29-től már a lajosmizsei vonal S21-es járatai is az eredeti menetrend szerint közlekednek, azaz visszaáll az eredeti eljutási idő: a Nyugatiból ismét minden óra 18 perckor indulnak, illetve  a Nyugatiba Lajosmizse és Dabas felől minden óra 42 perckor érkeznek meg. (A lajosmizsei vonalon pályakarbantartás miatt még augusztus 28-ig módosított menetrend érvényes, ezért az S21-es vonatok ezen a szakaszon nem közlekednek.)

Budapest—Cegléd—Szeged vonal (140)

A Kecskemétről munkanapokon 5:12-kor és 6:12-kor induló, a Nyugatiba közlekedő személyvonatok Kecskemétről 5:10-kor, illetve 6:10-kor indulnak és megállnak Nyársapáton, ahonnan 5:26-kor és 6:26-kor indulnak.

A Szegedről 4:34-kor induló, a Nyugatiba közlekedő személyvonat Szegedtől 2 perccel korábban közlekedik és megáll Városföldön, ahonnan 5:28-kor indul tovább.

Baja—Kiskunhalas és Kiskunhalas—Kiskunfélegyháza vonalakon (154, 155)

Az iskolai időszakban Bajáról 13:16-kor és 15:16-kor induló személyvonatok átszállás nélkül Kiskunfélegyházáig közlekednek, a Kiskunhalasról 14:39-kor és 16:42-kor induló személyvonatok idejében.

A Kiskunhalasról munkanapokon 4:30-kor induló, Kiskunfélegyházáig közlekedő személyvonat Bajától közlekedik, reggel 3:14-es indulással.

A Kiskunfélegyházáról munkanapokon 6:38-kor, továbbá a munkanapokon és vasárnapi közlekedési rendű napokon 16:36-kor és 18:38-kor induló, Kiskunhalasig közlekedő személyvonatok útvonala Bajáig meghosszabbodik.

A Bajáról 4:14-kor induló, Kecskemétig közlekedő InterRégió vonat Baja—Kiskunhalas között 5 perccel korában közlekedik, Bajáról 4:09-kor indul.

A Volánbusz menetrendi fejlesztései:

A 150-es vasútvonal autóbuszos pótlásához kapcsolódóan változik a menetrend

A 150-es Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal elővárosi szakaszának autóbuszos pótlásában résztvevő járatok menetrendje módosul a májusi bevezetés óta eltelt időszak tapasztalatai, illetve utasészrevételei alapján.

Dunavarsány és Délegyháza kiskunlacházi átszállási kapcsolatának biztosítása a Budapest–Délegyháza viszonylattól elkülönítetten valósul meg a csúcsidőszakokon kívül az új, Taksony, vasútállomás és Kiskunlacháza, vá. elág. megállóhelyek között közlekedő járatoknak köszönhetően.

Budapest és Dunaharaszti között a 680-as és 681-es jelzésű körjáratok közlekedése módosul, Dunaharaszti kiszolgálását a településen áthaladó járatok mellett a 679-es számú, M5-ös autópályán át közlekedő gyorsjáratok biztosítják.

Valamennyi, M5-ös autópályán át közlekedő, háromjegyű vonalszámmal ellátott járat megáll az autópálya bevezető szakaszán található, Budapest, Nagysándor J. u. elnevezésű megállóhelyen is.

Budapest–Délegyháza relációkban kismértékben módosul a menetrend: változik a járatok közlekedésének gyakorisága, valamint az iskolai előadási napok és a tanítási szünetes munkanapok esetében is kismértékben eltérő közlekedési rendet vezet be a társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában