Galériával

2022.08.21. 16:50

Az eső sem tántorította el a horgászokat a tiszaalpári versenytől

Az esős időjárás ellenére is közel nyolcvanan vettek részt az Alpári Tisza Horgászegyesület házi horgászversenyén. Nem csak felnőttek, de gyerekek és családok is azon versenyeztek, hogy ki tud több halat fogni.

Szentirmay Tamás

Házi horgászversenyt rendezett az Alpári Tisza Horgászegyesület.

Fotó: Szentirmay Tamás

A reggeli egy-két órát még esőmentesen tudták végig ülni a pecások, de utána, egészen a verseny befejezéséig esett az eső. Igaz, nem nagyon és a szél sem fújt, de azért, aki nem hozott magával esőkabátot, az bizony elázott. Voltak olyanok, akiket nem zavart az égi áldás, és nem vettek magukra, sem esőkabátot, de még pulóvert sem, és úgy ülték végig a több órahossza versenyidőt. 

– Nyolcvanan neveztek a háziversenyünkre, amiben öt család volt, a többiek egyéniben horgásztak – mondta Barta Lajos az egyesület elnöke. – Az egyik helyi cégtől kaptunk egy négy és félméteres csónakot támogatásként, igaz, mi is támogatjuk őket. Sajnálatos módon 120-130 centiméter vízszint hiányzik a holtágból. Az a szerencsénk, hogy az elmúlt évben nagyon sok busa bejött, és azok átszűrték a vizet, így nem indult be az algásodás, és nem zárta le a víz tetejét. Nem akarom elkiabálni, de komolyabb halpusztulás a vízen eddig, az idén nem volt. A hatvanas években volt ilyen alacsony a vízszint, vagy még alacsonyabb, mert akkor átlehetett menni a szigetre. 

Van olyan rész, mintegy négy hektárnyi terület, ami ki van száradva, de rámenni nem lehet, mert iszapos. 

Szerencsére a halaknak van menekülési lehetőségük, mert a holtág alja nem egyenes, hanem gödrök vannak benne, ahova el tud húzódni. A partról nézve mintegy két métert húzódott vissza a szárazság miatt a víz. Barta Lajos elmondta még, hogy amennyiben adódik lehetőségük, és a Tisza vízszintje Tiszaugnál eléri az öt métert, akkor zsilipen keresztül feltöltik a holtágat. Amennyiben nem sikerül a tél beálltáig feltölteni, akkor rengeteg hal elpusztulhat. Ebben az évben háromszor töltöttek, egyszer negyven centivel tudták megemelni a vízszintjét, a másik két alkalommal pedig tíz, illetve három centiméterrel.

Eredmények: Gyerekek közül ötöt díjazott az egyesület. Kutrohácz Benedek végzett az első helyen 1854 grammal. Második lett Berta János Bence 1754, harmadik Pap Imre Noel 1657, negyedik Mata Stefánia 1633, ötödik pedig Fazekas Zoltán 1607 grammal. A családi kategóriában a Pap Dóra, Novák Gabriella, Tókás József, Tóth Márk összeállítású csapat 3332 grammal lett első. Második helyen végzett, Kiss László, Ajtai Borbála, Kiss Anasztázia 2697, harmadik helyen pedig Kallai Zoltán, Kallai Viktória, Mezei Ákos 2313 grammal. A 65 év felettieknél Bodor Csaba bizonyult a legjobbnak 2500 grammal, megelőzve Bontovics Istvánt 2154, és Almási- Szabó Zoltán 1971 gramm. Ifjúsági kategóriában Lukácz Sándor 2514 grammal nem talált legyőzőre. Mögötte végzett Mészáros Zsolt 1905, és Madla Rita 1458 grammal. A felnőtt férfiak kategóriájában első lett Vértesi Nagy József 4344 grammal, második Czenke Csaba 2754, harmadik pedig Pap Mihály 2570 grammal. Nőknél Juhászné Dömötör Mária 2171 grammal győzött, második helyen végzett Schilling Aranka 1640, harmadikon pedig Dömötör Istvánné 1526 grammal. A legnagyobb halat, egy pontyot Vértesi Nagy József fogta, aminek a súlya 2916 gramm volt, így a vándorkupát is ő vihette el. Díjazták a legidősebb horgászt, aki Hegedűs Deme Pál volt, ő 1941-ben született. Az összes törpeharcsát, ami kifogtak 37,451 kiló volt. Az eredményhirdetés után a versenyzők megkóstolhatták a két-két bográcsban főtt marha, illetve vaddisznó pörköltet, amit Pap József és Patai Ferenc főzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában