Galériával

2022.08.20. 16:56

Az államalapításra emlékeztek a kiskőrösi katolikus templomban

Kiskőrösön évek óta a Petőfi téren rendezik meg a Szent-István napi ünnepet. A szabadtéri ünneplés elmaradt, a hetek óta várt esőnek köszönhetően. A katolikus templomban tartották meg az ünnepi szentmise keretében a megemlékezést szombat délelőtt.

Barta Zsolt

Tóth Tibor katolikus pap szentelte meg az új kenyeret.

Fotó: Barta Zsolt

Tóth Tibor katolikus pap celebrálta az istentiszteletet, melynek a végén rajta kívül Pénzes Péter evangélikus, és Arató Lóránd evangélikus lelkipásztorok is megáldották az új búzából készült kenyeret. A katolikus pap beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kereszt az egyik legrégebbi szimbólum a világon. A magyarok vallásossága pedig az egyik legnagyobb kincs, amivel rendelkeznek. 

Az első évezred végét felidézve hangsúlyozta: Géza fejedelem nem volt meggyőződéses keresztény, míg fia István már teljes hittel kormányozta az államát. Beszéde után Domonyi László, Kiskőrös polgármestere köszöntötte az ünneplőket. Hangsúlyozta, hogy a szent-istváni alapítású ország kiállta az idők próbáját, mivel most mi is itt vagyunk, és erre emlékezünk. Az államalapító puritán személyiség volt, biztonságot, hitet és jövőképet adott az országnak. Látható, hogy az elmúlt ezer évben a kereszténység is jelentős szerepet játszott abban, hogy az ország sikeres volt. 

A polgármester arra is emlékeztette a jelenlevőket, hogy az összefogás szinte szimbólumává vált Kiskőrös városának. Az alapító Wattay főnemesek is ezt hangoztatták a XVIII. század elején, amikor is betelepítették a környékbeli térséget. Az egység pedig különösen fontos ma, amikor Oroszország megtámadta a szomszédos Ukrajnát. Olyan hódító háborút folytat, amelyre 80 éve nem volt példa Európában. Nekünk pedig keresztény kötelességünk fogadni az ukrán menekülő családokat. 

A beszéde után a rendezvény végén a templom előtt kóstolták meg az ünneplők az új kenyeret, amely szeleteihez egy – egy pohár helyi bort is megihattak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában