Galériával

2022.08.28. 17:43

A pusztán élők lelkipásztoráról nevezték el a kígyósi közösségi házat

A templombúcsú a Kígyóson élők legnagyobb ünnepe, amikor a Majsához tartozó településrészről elszármazottak is hazatérnek őseik földjére. Szombaton tartották a Keresztelő Szent János fejevétele templom „kisbúcsúját”, ahol Tápai Péter jánoshalmi káplán emlékeztetett az utolsó és legnagyobb prófétára, Keresztelő Szent Jánosra.

Tapodi Kálmán

Az 1941-ben felszentelt kígyósi templom búcsúi miséjét Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke mutatta be

Fotó: Tapodi Kálmán

A misét követően a falu közösségi házában emlékeztek az életének utolsó évtizedeit ott töltő Sági Lajos atyára, aki a múlt évben hunyt el. A „pusztán élő emberek pásztorának” emlékét egy fotókiállítás is idézte, majd Dulai Sándor egyetemi tanár, újságíró emlékezett Sági Lajosra, akinek a tanyákért, a paraszti kultúráért végzett munkássága választható egyetemi tantárgy lett. Az esten – melyen közreműködött Lizik-Varga Katalin előadóművész – levetítették Frivaldszky Bernadett Kígyóson forgatott „Adassék nékik tisztelet” című dokumentumfilmjét, amelyben a pusztában élő idősek és Sági Lajos tanya-teológus mesélnek életükről.

Az 1941-ben felszentelt kígyósi templom búcsúi miséjét Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke mutatta be, majd a főpásztor áldotta meg a közösségi ház oldalán Sági Lajos emléktábláját, Lantos Györgyi szobrászművész alkotását. Az avatót egyházi dalok éneklésével tette emlékezetessé: Berki Lilla népi ének tanár, népdalénekes-és tanítványa Szekeres Kamilla Apollónia.

Az avatón Szekeres Béla, a kígyósi közösség tagja mesélt a közkedvelt pap nehézségekkel teli, de beletörődéssel viselt utolsó éveiről és napjairól. Hogy Sági Lajos emlékét méltón megőrizzék – Majsa önkormányzatának hozzájárulásával – mostantól Sági Lajos nevét viseli a kígyósi közösségi ház.

A falunappal folytatódó ünnepségsorozaton nem maradt el a terményáldás, melyen hálát mondtak a kígyósi földön megtermett javakért. A kulturális bemutatók mellett ismét volt betyártalálkozó is Kígyóson, ahol a néhai szegénylegények életéről is hallhatott közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában