Ringató

2022.08.22. 19:55

A közös éneklés és játék öröméről szólnak a tassi foglalkozások

Családi foglalkozásokat tartanak hétfőnként a tassi faluházban, ahol várják a gyerekeket, az édesanyákat, az édesapákat és a nagyszülőket is.

Gulyás Sándor

A foglalkozások iránt egyre nagyobb az érdeklődés a régióban.

Forrás: Beküldött fotó

Július közepétől éneklő, játszó édesanyák és édesapák, nagyszülők népesítik be hétfő délutánonként a tassi faluházat. Az éneklés mellett sokrétű fejlesztő hatású beszédmegindító mondókákat, ölbeli, csikizős, harapós, puszilgatós játékokat próbálhatnak ki, sajátíthatnak el az anyák, apák, nagyszülők és természetesen a babák három éves korig. A foglalkozások a kodályi elvek alapján zajlanak Rusznyák Edit jóvoltából.

– Gállné Gróh Ilona énektanár kezdeményezésére indult el országszerte a családi művészeti nevelési program, a Ringató. A foglalkozáson a szülők egyfajta mintát kapnak, ami alapja lehet annak, hogy az énekszó, a közös ölbeli játék, a kicsinyek „lelki tápláléka” legyen. Tasson, Németh Gáborné Katona Margit kezdeményezésére, négy évvel ezelőtt indítottam el a programot, majd tartottam Ringatókat a Felső-Kiskunság több településén Szalkszentmártonban, Kunadacson, Kunpeszéren, Kunszentmiklóson – mondta el a baon.hu érdeklődésére a foglalkozásvezető.

A gyakorlati foglalkozások a pandémiás időszak alatt elmaradtak, ám az általa létrehozott internetes felületen tovább fojtatta a gyermekek zenei nevelését Rusznyák Edit.

– Az édesanya hangja megnyugtatja a gyermekeket. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a szülő kicsi korától, vagy már a terhesség ideje alatt énekeljen a babának. 

A Ringató a közös éneklés és játék öröméről szól. 

Alkalmaim arra ösztönzik az édesanyákat, édesapákat, hogy otthon is énekeljenek kicsiny gyermekeiknek, érzékennyé, fogékonnyá téve őket a zene iránt. A kicsinyek általában ekkor kerülnek első ízben közel a velük egykorúak közösségébe. A szülők elsajátítják a tudnivalókat, az apróságok pedig fokozatosan lesznek aktív részesei a társasági” életnek. Az itt szerzett élmények többek között megkönnyítik azt, hogy a gyermekek zökkenőmentesebben beszokjanak a bölcsődébe, az óvodába – emelte ki Rusznyák Edit.

A foglalkozások sikeresek, mivel egyre többen érzik fontosnak, hogy közösségbe szoktassák gyermekeiket, elősegítsék zenei fejlődésüket. Tass után szeptemberben Kunszentmiklóson is elindul a Ringató a szülők és a gyermekek legnagyobb örömére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában