Galériával

2022.08.24. 18:04

A katonaélet alapjaival ismerkednek a gáspáros fiatalok Bács-Kiskunban

Idén is új kadétévfolyam indul a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Technikumában. Az iskola előtt egy tábort is szerveztek a kilencedikeseknek.

Horváth Péter

A kadétok lövészettel kezdtek szerdán a ballószögi Sportcentrum lőterén.

Fotó: Bús Csaba

Szeptemberben ismét új kadétévfolyam indul a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Technikumában. Az új évfolyam kilencedikes kezdő kadétjainak szervezett háromnapos beillesztő tábort a kecskeméti 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda. A szeptemberben kezdődő tanévtől kadétképzésben részesülő gáspáros fiatalok a három nap alatt változatos, katonai élettel kapcsolatos foglalkozásokon vesznek részt Ballószögön, Szolnokon és Kecskeméten, és a hivatásos állományú katonák mellett tapasztaltabb, tizedikes kadétok mentorálják őket.

Gáldonyi Sándor őrnagy, irodavezető elmondta: a tábor célja, hogy megismerkedjenek egymással a képzést kezdő fiatalok, és benyomást szerezzenek a honvédségről. Ennek érdekében összetett programfüzért állítottak össze az ifjú kadétoknak. Lövészettel kezdtek szerdán a ballószögi Sportcentrum lőterén, ahol szigorú felügyelet mellett, sportfegyvereken keresztül ismerhették meg a fegyverhasználat alapjait. Csütörtökön ellátogatnak a Szolnoki Repülőmúzeumba, ahol a gépek mellett repülésről szóló előadások is várják őket. Pénteken pedig a falmászás jelentette kihívást tapasztalhatják meg.

A fiatalok a három napban valóban betekintést nyerhetnek a katonaéletbe, mert a tábor bentlakásos és katonai napirend szerint osztják be az időt. Ébredés után reggeli tornával, majd körletszemlével kezdik a napot, este pedig takarodóval végződik a nap.

Gáldonyi őrnagy elmondta, hogy a tábor kiváló arra, hogy az ifjak lássák, mivel jár a katonai hivatás. A táborba nemcsak a környékről, hanem az ország távolabbi részeiről is érkeztek fiatalok, akik beilleszkedését tudásuk, tapasztalataik átadásával tizedikes mentorkadétok segítik. Gáldonyi őrnagy hangsúlyozta, hogy a kadétképzés egy pluszt jelent a szakközépiskolai képzésben, ami tágítja a fiatalok látókörét, új szakmát ismerhetnek meg és lehetőséget nyújt arra, hogy a honvédséget válasszák hivatásuknak a tanulók.

Gáldonyi Sándor azt is megjegyezte, hogy rendkívül elhivatottak az ifjú kadétok, fiúk és hölgyek egyaránt, és az évfolyam java a katonaságnál képzeli el a jövőjét.

Az idei az első ilyen jellegű tábor, de Gáldonyi őrnagy elmondta, hogy a tervek szerint ezentúl minden évben megrendezik az újonc kadétoknak. Horváth Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában