Galériával

2022.08.20. 11:25

A Helvécia közművelődéséért kitüntető díjat is átadták az ünnepségen

Helvécián az idősek és a volt Helvéciai Állami Gazdaság dolgozóinak köszöntésével, az új kenyér megáldásával ünnepelték meg idén is Augusztus 20-át. A Petőfi Sándor Művelődési Háznál pénteken megtartott ünnepségen adták át a Helvécia közművelődéséért kitüntető díjat.

Sebestyén Hajnalka

Daridáné Kele Ilona vehette át az elismerést.

Fotó: Bús Csaba

Elsőként Balogh Károly polgármester mondott beszédet, melyben felidézte az ezer évvel ezelőtti eseményeket.

– Nagy jelentősége van a magyarok életében a keresztény magyar állam alapításának. Tisztelgünk Szent István előtt. Kötelességünk, hogy ápoljuk a keresztény erkölcsöket, a magyar értékeket. Ezt kell közvetítenünk, átadnunk utódainknak, hogy ne csak múltunk, hanem jövőnk is legyen! – hangsúlyozta a polgármester, majd Helvécia múltját idézte meg.

– Nagyközségünk ebben az évben ünnepli megalapításának 130. évfordulóját. 1892-ben érkeztek az alapítók Zala- és Veszprém megyéből, 88 magyar és 17 német család. Új reményt kaptak az élettől, új otthont alakítottak egy idegen környezetben. Sok megpróbáltatás ellenére is a kis település mára egy virágzó nagyközséggé vált, melyet igyekszünk élhetőbbé tenni, és tovább őrizni az értékeket. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy fejet hajtsunk az idősebb generáció előtt, akik mind-mind hozzájárultak Helvécia gyarapodásához. Köszönetet mondunk a volt Helvéciai Állami Gazdaság dolgozóinak, akikről nem feledkezünk meg. Az állami gazdaság egykoron nagyon sok munkahelyet teremtett, jó hírét vitte országosan is Helvéciának – mondta végül Balogh Károly.

Az ünnepségen a polgármester egy ajándékcsomaggal lepte meg Mészáros Istvánt, az állami gazdaság egykori igazgatóját. Az ajándékok között volt a közelmúltban elkészült Helvécia 130 évét bemutató könyv is. Ennek kapcsán Balogh Károly hozzátette: a közeljövőben újabb kötetekben idézik fel a település múltját.

Mészáros István elárulta, ő is készül egy kötettel, mely az egykori állami gazdaság életébe ad betekintést.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke is megosztotta ünnepi gondolatait.

– Augusztus 20-a a magyar államiság legalapvetőbb, legmélyebb ünnepe, mely magában foglalja történelmünk 1000 évét. Ennyi viszontagságos évszázad után, a tatárok, törökök, labancok után is itt vagyunk. Ma is érdemes elolvasni Szent István intelmeit, melyek ma is érvényesek lehetnek. Például a tisztelet, az erő, a hit mind-mind azok az alapok, amelyek erőssé tették Magyarországot. A magyarság tudatot belénk kódolták. Most is kihívásokkal kell szembenéznünk. Korábban is sikerült legyőznünk a nehézségeket. Nem széthúzni kell, hanem összetartani. Erre mutatott jó példát Szent István

 – fejezte be gondolatait az alelnök.

Az ünnepség keretében adták át a Helvécia közművelődéséért kitüntető díjat, melyet idén Daridáné Kele Ilona vehetett át. A nyugdíjas pedagógus 1968-tól, 15 éven át dolgozott a központi iskolában. A tanítást hivatásnak tekintette. Örömmel járt ki nap mint nap Kecskemétről dolgozni. Tanította többek között Balogh Károly polgármestert és Thám József alpolgármestert is, akik Turupuliné dr. Polyák Katalin jegyzőnővel közösen adták át számára a díjat.

A műsor további részében az új kenyeret megáldotta Faragóné Bencsik Dóra református lelkész és megszentelte Diószegi Lajos katolikus plébános. A műsorban közreműködött Szabó Sándor tárogatóművész.

Az ünnepségen köszöntötték a település legidősebb női és férfi polgárát, Szakolczai József Antalnét és Nagy Mihályt. Sajnos egyikük sem tudott személyesen részt venni a köszöntésen, hozzátartozóik vették át az ajándékaikat.

Az ízletes ebéd elfogyasztása után zenés műsor szórakoztatta az időseket és a volt állami gazdaság dolgozóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában