Baja / Galériával

2022.08.12. 14:00

A halászati mini-skanzenbe látogattak a külföldi fiatalok

Nemzetközi Ifjúsági Diáktábort szervezett a Rotary Club Baja. Kilenc ország fiataljai találkozhattak a Sugovica parti városban július 27. és augusztus 9. között.

Márton Anna

A fiatalok helyben sütött kenyérlángost kóstolhattak.

Fotó: Márton Anna

A Bajai Hajómalom Egyesület révén a halászati mini-skanzenben a város halászati múltjával ismerkedtek táborozó fiatalok. Az eseményen Györök Zoltán, a Rotary Club Baja elnöke tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a nemzetközi tábor gondolata. Sarlós István, az akkori elnök már 2021-ben szeretett volna megszervezni, de a pandémia miatt csak idén tudták megvalósítani. A tábor meghirdetését követően gyorsan beteltek a helyek, összesen 16 fiatalt fogadtak. Közülük egy-egy fő az Amerikai Egyesült Államokból, Csehországból, Horvátországból, Izraelből, Írországból és Romániából érkezett. Olaszországból, Spanyolországból és Tajvanról három diák utazott a bajai táborba. A külföldi fiatalok mellett bajai diákok is részt vettek a programokban. A bajai Csincsák Balázsra hárultak a táborvezetői és tolmács feladatokat.

A sajtó nyilvános eseményen részt vett Nyirati Klára polgármester, aki köszöntötte a táborozókat és méltatta a szervezők munkáját.

Klara Ninevits Horvátországból elsőként érkezett a táborba, ahol remekül érezte magát.

– Kezdetben kicsit egyedül voltam, de tárt karokkal fogadtak. 

A szervezés remek és kicsit sajnálom is azt, hogy ilyen hamar véget ért a tábor mert nagyon kedves embereket ismertem meg. 

A város és a környék is nagyszerű. Szeretném tartani a kapcsolatot az új ismerősökkel – mondta a baon.hu-nak Klara Ninevits.

– Az első két nap Budapesten tartottunk városnézést, ezután érkeztünk Bajára. Volt egy Gemencet átölelő biciklitúránk, illetve volt több alkalommal fürdőzés a szabadstrandon, a zátonyokon is. Elmentünk Szekszárdra és Dávodra is a fürdőbe. A helyi turisztikai látványosságokat is bemutattuk. Baján kívül még Felsőszentivánra is ellátogattunk ahol megnéztük a szélmalmot. Eseménydús volt a hét, amit élveztek is a gyerekek – számolt be a történtekről na táborvezető Csincsák Balázs .

A táborozókat a Bajai Hajómalom Egyesület a Türr-kilátónál látta vendégül. Helyben sütött kenyérlángost kóstolhattak, akár olyat is, ami gluténmentes lisztből készült.

Szőts Mónika, a Bajai Hajómalom Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a fiatalok is részt vettek az ételkészítésben is, dagasztottak, mint a kisangyal.

– Megismerték a hajómalmot is működés közben, illetve a lisztkészítés folyamatát is láthatták. Igyekeztünk olyan dolgokat mutatni nekik ami felkelti az érdeklődésüket és kizökkenti őket a megszokott tinédzservilágból – mondta Szőts Mónika. – Hagyományos kenyérlángost készítettünk magyaros ízekkel, illetve paradicsomos kenyérlángossal is előrukkoltunk, mivel sokan ezt az ízvilágot ismerik és kedvelik. Érdekes volt látni, hogy végül a magyaros lepény volt a kapósabb.

Közös sütést tervez a Hajómalom Egyesület

Augusztus 20-án kenyeret süt a Hajómalom Egyesület a miniskanzenben. Közös sütést szerveznek a környékbeli malmokkal összefogva. A felsőszentiváni szélmalomból, a mohácsi taposómalomból is érkeznek vendégek, és az hozzák a saját lisztjüket. Három liszt keverékéből készül majd a malmok kenyere. Miután megszentelik,  szétosztják, elkóstoltatják.  Augusztus 20-án a Hajómalom  működés közben is megtekinthető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában