Galériával

2022.08.07. 10:15

A főzésé és a veterán járműveké volt a főszerep a kömpöci családi napon

Kistérségi családi napot tartottak a faluszéli ligetben, ahol baráti társaságok, családok tölthettek együtt egy kellemes szombat délutánt. A főszerepben ezúttal is a közös főzés volt, tárcsákban, grillezőkben puhultak és sültek a remekül fűszerezett húsok, a bográcsokban pedig babgulyást és különböző pörkölteket rotyogtattak.

Tapodi Kálmán

Délalföldi Veteránjármű Egyesület tagjai és a kömpöci gyűjtők is kiállították járműveiket

Fotó: Tapodi Kálmán

– Nagyon örülünk, hogy megrendezhettük az idei kistérségi családi napunkat, amelyre nagyon sokan elfogadták a meghívásunkat. Nem csak helybéliek érkeztek, mert megtiszteltek minket főzőcsapatok Balástyáról és Kistelekről is. A Délalföldi Veteránjármű Egyesület tagjai már második alkalommal hozták el hozzánk nagy becsben tartott járműveiket, de a kömpöci gyűjtők is kiállították motorjaikat és autóikat – mondta el Tisoczki László polgármester, aki hangsúlyozta: a találkozó nem főzőverseny, hanem alkalom a barátságok erősítésére.

A kömpöci veterán járműves baráti körből Zámbó Zoltán, Kövér Ernő, Márton Sándor és Makra Csaba vitte el öreg járgányait a találkozóra. A gyergyóditrói származású Márton Sándor mesélte, hogy az 1955-ös gyártású Simson 250-es motorját darabokban szedte össze Erdélyben és sok munkával tette újra működőképessé. Zámbó Zoltán pedig  a Dunántúlon jutott hozzá a „szappantartó” néven csúfolt, 1960-as Trabant P50-es, léghűtéses, kéthengeres, kétütemű modellhez, ami a kelet-németek első modern kisautója volt. 

– Nagyon jó állapotban vettem meg a Trabantot egy idős embertől, aki az egyetlen tulajdonosa volt az autónak, amire így is sokat kellett költeni. A veteránjárművek iránti vonzalmam egy csengelei barátomnak, Gyovai Józsefnek köszönhetem, aki elcsalt egy böllérnapra, Balástyára. Zuhogó esőben mentünk és én az egyik öreg Pannóniáját vezethettem, akkor határoztam el, hogy szerzek egy ilyen motort. Úgy egy évtizede, hogy „megfertőződtem” és a Pannónia után következett ennek a Trabantnak megvásárlása – mondta el Zámbó Zoltán, aki a bogrács mellett is jeleskedett, hiszen 30 kilogramm alapanyagból csülökpörköltet főzött a szegedi és a környékbeli oldtimerek tulajdonosainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában